Żywność Twój Cudowny Lek
Wczytuję dane...
KOD: 978-83-61524-09-0
Autor: Jean Carper
EAN: 9788361524090
Koszt wysyłki od: 9.90 PLN
Wydawca: Vesper

Wprowadzenie do książki

Żywność twój cudowny lek

   Co jeść, a czego nie jeść? Jakie pokarmy zapobiegają, a jakie mogą sprzyjać różnym schorzeniom? Oto pytania, na które ma odpowiedzieć ta książka. W poprzedniej mojej książce przedstawiłam naukowe dowody na lecznicze działanie poszczególnych, powszechnie stosowanych pokarmów. Było to jak odkrywanie nowych światów. Do niedawna nie zajmowano się tymi problemami - a obecnie naukowcy na całym świecie sprawdzają stare przepisy medyczne, wyniki zaś prezentowane są na poważnych konferencjach naukowych. Czosnek, herbata, tran, przeciwutleniacze, włókna, jednonienasycone kwasy tłuszczowe - oto tematy dyskusji i badań naukowych, które odkrywają nowe możliwości lecznicze i obecność substancji czynnych w takich pokarmach, jak kapusta i brokuły.
   Nowe dowody i nowe teorie pozwoliły lepiej wyjaśnić, w jaki sposób żywienie wpływa na funkcje komórek, prowadząc do zdrowia albo choroby. Dla przykładu: naukowcy wierzą obecnie, że odkryli, na czym polega zagrożenie dla tętnic ze strony cholesterolu. Wiadomo też, co należy jeść, a czego nie jeść, by w odpowiedni sposób wpływać na proces tworzenia się zmian miażdżycowych. Wydaje się też, że można oddziaływać na stany zapalne stawów nie tylko za pomocą leków, ale także odpowiednią dietą; spożywanie tranu ma łagodzić zmiany zapalne. Jest także wiele dowodów na to, że liczne zespoły chorobowe spowodowane są (u osób nadwrażliwych) uczuleniami na określone pokarmy lub ich nietolerancją.
  Wiemy już, że pokarmy mają szczególne znaczenie dla naszego zdrowia. Niniejsza książka nie tylko ukazuje coraz większą wiedzę o wartościach w poszczególnych pokarmach, ale także proponuje zastosowanie określonej diety w poszczególnych chorobach.

  Najnowsze badania wykazują, że określone pokarmy mogą utrzymać nas w zdrowiu i pełni energii, pozwalają uniknąć wielu drobnych kłopotów ze zdrowiem. Mogą także zapobiec rozmaitym chorobom. Mogą też spowodować, że będziemy chorzy i słabi.
   Odpowiednie pożywienie może przyspieszać pracę mózgu i poprawiać nastrój. Może wytłumić nasze niepokoje, działając jak lek uspokajający. Są też pokarmy, które mogą powodować senność i zaburzenia koncentracji. Dieta może wpływać niekorzystnie na problemy reumatyczne, ale można za jej pomocą zmniejszać dolegliwości stawowe. Są teorie głoszące, że istnieje zależność między odżywianiem w pierwszych dekadach życia a późniejszym występowaniem takich chorób, jak stwardnienie rozsiane i parkinsonizm. Niektórzy uważają, że sposób odżywiania może mieć wpływ nie tylko na późniejsze występowanie chorób nowotworowych, ale nawet na istniejące już guzy, ich wzrost i zdolność tworzenia przerzutów.

Żywność może także:

  • zapobiegać zaćmie starczej w soczewkach oczu 
  • rozszerzać drogi oddechowe, ułatwiając oddychanie 
  • regenerować rzęski nabłonka dróg oddechowych, co ułatwia wykrztuszanie, zapobiega rozedmie i zapaleniom oskrzeli 
  • sprzyjać tworzeniu substancji powodujących zaostrzenia reumatoidalnego zapalenia stawów 
  • wyzwalać migrenowe bóle głowy i ataki astmy 
  • zwiększać odporność żołądka na powstawanie owrzodzeń 
  • zmniejszać zaczerwienienie skóry, świąd i ból w łuszczycy 
  • pobudzać organizm do produkowania większej ilości komórek „naturalnych zabójców” i interferonu 
  • atakować bakterie i wirusy z siłą podobną do tej, jaką wykazują leki 
  • leczyć biegunki u niemowląt i zaparcia u dorosłych 
  • zwiększać odporność, pomagając zwalczać przeziębienia i katar sienny

Szczegóły

  • Autor: 

    Jean Carper

  • Tytuł oryginału: 

    Food -- Your Miracle Medicine

  • Objętość: 

    496

  • Oprawa: 

    Miękka

  • Format: 

    155x230

  • ISBN: 

    978-83-61524-09-0

  • Tłumacz: 

    dr n. med. Konrad Pszczołowski

  • Rok wydania: 

    2008

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...