Wczytuję dane...
KOD: 978-83-7250-702-0
Autor: Jadwiga Górnicka
EAN: 9788372507020
Koszt wysyłki od: 9.90 PLN
Wydawca: AWM Morex

Wprowadzenie do książki

Choroby układu pokarmowego

   Przemiana materii (metabolizm) jest całokształtem procesów biochemicznych, które umożliwiają wymianę energii i materii pomiędzy środowiskiem a organizmem. Energia, którą otrzymujemy z pożywienia, służy nam do utrzymywania stałej temperatury ciała, aktywności mózgu, wątroby, nerek, mięśni, perystaltyki jelit oraz krążenia krwi i limfy, a także do pracy umysłowej i fizycznej, oddychania itp., czyli każdej wykonywanej przez nas czynności. Zapotrzebowanie na energię jest różne, w zależności od warunków, w jakich żyjemy : pracujemy, jednak można przyjąć, że jest to średnio 1800-2000 kcal na dobę.
   Trzy podstawowe składniki pożywienia: węglowodany, tłuszcze i białka są zaangażowane w proces dostarczania energii w różnym stopniu. Białka stanowią podstawę budulcową organizmu, a głównymi substratami do wytworzenia energii są węglowodany i tłuszcze.

Na przemianę materii składają się dwa rodzaje procesów:

  • anaboliczne procesy syntezy związków organicznych, wymagające dostarczenia energii z zewnątrz, np. budowa potrzebnego organizmowi rodzaju białka, 
  • kataboliczne procesy rozkładu, podczas których wyzwala się energia chemiczna, np. rozpad cząsteczek organicznych (węglowodanów, tłuszczów i białek).

  Nie wszyscy ludzie zdają sobie sprawę z tego, że rodzaj i jakość spożywanych pokarmów może mieć wpływ na szybkość przemiany materii oraz wydolność i sprawność psychofizyczną organizmu. Niektóre badania sugerują nawet, że aż 80-90 proc. istniejących chorób jest związanych z nieprawidłowym odżywianiem i zbyt wolnym lub zbyt szybkim metabolizmem.

  Do ziół, które regulują przemianę materii, należą: kłącze perzu, tataraku, turzycy, ziele krwawnika, prze-tacznika, tasznika, skrzypu, szanty, dziurawca, bratka, wrotyczu, liść brzozy, bobrka, podbiału, pokrzywy, czosnek, cebula, pietruszka, morszczyn, korzeń wilżyny, mniszka, łopianu, podróżnika, owoc jałowca, berberysu, czarnego bzu, szakłaku, strączyny fasoli, siemię lniane, szczaw, kwiat nawłoci, kora kruszyny.

Na bazie tych ziół powstały mieszanki ziołowe:

  • Degrosan - na przemianę materii dla otyłych, 
  • Reumosan i Reumogran - w chorobach reumatycznych, 
  • Pyrosan - przy przeziębieniach i skłonności do nich, 
  • Digestosan - przy zaburzeniach trawiennych, 
  • Normosan - przy zaparciach, 
  • Cardiosan - przy dolegliwościach sercowych, 
  • Cholagoga I, Cholagoga II i Cholagoga III - przy dolegliwościach wątrobowych. 

   Nie należy jednak zapominać, że zachwianą przemianę materii leczymy nie tylko ziołami i lekami, ale przede wszystkim odpowiednim pożywieniem i kąpielami, leszcze raz podkreślam, że ruch na świeżym powietrzu i właściwa kaloryczność posiłków są równie ważne jak codzienna porcja naparu czy odwaru z ziół.

Szczegóły

  • Autor: 

    Jadwiga Górnicka

  • Objętość: 

    148

  • Oprawa: 

    Miękka

  • Format: 

    145x205

  • ISBN: 

    978-83-7250-702-0

  • Rok wydania: 

    2012

  • Tematyka: 

    Zdrowie Uroda

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...