Wczytuję dane...
KOD: 978-83-64278-47-1
Autor: Barbara Simonsohn
Dostępność: 24 godzin
EAN: 9788364278471
Koszt wysyłki od: 9.90 PLN
Wydawca: Vital

Wprowadzenie do książki

Sok z młodego jęczmienia

   W końcu mamy jakiś całkowicie zdrowy „fast food” – tak Dr. Yoshihide Hagiwara nazywa sok z młodego jęczmienia.

  Sok z młodego jęczmienia jest bardzo odżywczy i pod wieloma względami lepszy, niż sok z młodej pszenicy. Stanowi doskonałe źródło całej gamy substancji odżywczych.

   Jest to optymalny suplement codziennej diety i silnie działający środek uzdrawiający. Zapobiega chorobom spowodowanym czynnikami żywieniowymi poprzez dostarczenie do organizmu substancji odżywczych, które nie są już obecne w naszej diecie. Sok z młodego jęczmienia wzmacnia zdolność organizmu do samoleczenia, pomaga nam lepiej radzić sobie ze stresem oraz chronić ciało przed chorobotwórczymi drobnoustrojami. Stosuje się go również jako terapię wspomagającą każdy rodzaj homeopatii.

   Barbara Simonsohn, specjalistka i autorka bestsellera, odkrywa tajemnice tego efektywnego zielonego eliksiru, korzystając z doświadczenia twórców soku z młodego jęczmienia i zamieszczając ogromną ilość przepisów.

Jęczmień cechuje wyjątkowy, optymalny dla człowieka profil odżywczy

   Czy jęczmień rzeczywiście jest tym „najbogatszym pokarmem ziemi”, jak twierdzi dr Y. Hagiwara? Wiele za tym przemawia. Zboże to bowiem jest pełnowartościowym składnikiem odżywczym, ze wszystkim minerałami, enzymami, witaminami (z wyjątkiem witaminy D, którą człowiek sam wytwarza przy dostatecznej ilości światła słonecznego) oraz wszystkie aminokwasy, których potrzebuje ludzki organizm.    Jęczmień w porównaniu do innych składników odżywczych zawiera wielokrotność tej ilości enzymów, witamin i składników mineralnych, którą możemy znaleźć w innym pożywieniu. W zestawieniu z innymi zielonymi roślinami widzimy również, że ma najwyższą zawartość chlorofilu. Jedynym pokarmem, który może się z nim pod tym względem równać są sinice Aphanizomenon flos-aquae!
   W soku jęczmiennym nie tylko zawartość substancji witalnych robi wrażenie, lecz również ich niepowtarzalne zestawienie, które zdaje się doskonale korespondować z zapotrzebowaniem ludzkiego organizmu. Z tego też powodu jęczmień stanowi idealny pokarm naturalnego pochodzenia, a jego działania nie można nawet porównywać z tym, jakie dostarczają nam tabletki z witaminami i minerałami, w jęczmieniu bowiem mamy do czynienia z naturalnym zestawieniem składników i ich synergetycznym działaniem. Dr H.E. Kirsch-ner: „Nie ma absolutnie żadnego zastępnika dla naturalnych zielonych pokarmów w diecie człowieka. Jeżeli odmawiasz sobie tej energii słonecznej w pożywieniu, to pozbawiasz się bardzo szczególnego eliksiru życia”.
   

Jęczmień zapewnia nam wszystko w nadmiarze

   Jęczmień dostarcza do organizmu dwa razy więcej wapnia niż mleko, dwa razy więcej wapnia i potasu niż trawa pszeniczna, jakieś trzydzieści razy więcej wszystkich witamin B niż mleko, dorzucając do tego jeszcze, jakże ważną witaminę B12. Podobnie jest bogaty w prowitaminę A (beta karoten) i ma siedem razy więcej witaminy C niż dokładnie taka sama ilość pomarańczy. Znajdziemy w nim pięć razy więcej żelaza niż w szpinaku i ogromną ilość ważnych składników mineralnych: magnezu, potasu, miedzi i cynku.
   Halima Neumann: „Takiego profilu odżywczego nie może nam zapewnić żaden pokarm zwierzęcy”. Jęczmień zawiera izoflawonoidy, wykazujące podobne działanie jak estrogeny, produkowane przez organizm. Mają one niezwykłe znaczenie w profilaktyce osteoporozy, ponieważ zatrzymują potas i umożliwiają jego funkcjonowanie w kościach. Ponadto zapewniają regenerację skóry.
   Jęczmień zawiera wysoką dawkę kwasów tłuszczowych, jak na przykład kwasu linolowego i linolenowego. Zapewniają one produkcję prostaglandyny, substancji hormonopo-dobnej oraz przyspieszają wzrost komórek. Poprawiają stan skóry oraz wspierają funkcjonowanie wątroby. Stymulują ponadto czynności endokrynalne gruczołów oraz wzmacniają system nerwowy. Zawarte w jęczmieniu kwasy tłuszczowe składają się w 50% z kwasów linolenowych, w 20% z kwasów palmitynowych oraz w 9% z kwasów linolowych.

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Barbara Simonsohn

  • Tytuł oryginału: 

    Barley Grass Juice: Rejuvenation Elixir and Natural, Healthy Power Drink

  • Liczba stron: 

    208

  • Wymiary: 

    145x205

  • Oprawa: 

    Miękka

  • ISBN: 

    978-83-64278-47-1

  • Tłumacz: 

    Natalia Papke–Szczyglewska

  • Rok wydania: 

    2014

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...