Wczytuję dane...

Sposoby suszenia żywności

Sposoby suszenia żywności

   Sztuka suszenia żywności sięga czasów starożytnych. W przeszłości, aby zakonserwować żywność i umożliwić jej przechowywanie w miesiącach zimowych, wykorzystywano naturalne środki, takie jak słońce i wiatr.
   Dzisiaj, w nowoczesnej kuchni, podobną funkcję pełni dehydrator. To niezwykle wszechstronne urządzenie, które zapewnia użytkownikowi wiele korzyści.
  Sama od ośmiu lat posiadam dehydrator i używam go do wszystkiego. Suszę w nim namoczone orzechy i pestki, przygotowuję pomysłowe przekąski i smakołyki oraz przetwarzam sezonowe owoce, aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok.
   Do moich ulubionych owoców należą truskawki. W sezonie kupuję je w dużych ilościach, przynoszę do domu, przygotowuję i wkładam do suszarki. Dzięki temu moja rodzina może się cieszyć smakiem tych owoców jeszcze długo po tym, gdy znikną ze straganów.
  Dehydrator służy mi też do przyrządzania zdrowych przekąsek dla moich dwóch synków. Przygotowuję w nim owocowe ruloniki, krakersy i czipsy, zachowując pełną kontrolę nad jakością używanych składników.   Wiem, że w moich smakołykach nie ma żadnych substancji konserw/ujących, sztucznych bartników czy aromatów, a chłopcy wolą je od tych kupowanych w sklepie, bo po prostu smakują lepiej. Nie są nafaszerowane pustymi kaloriami i niemal pozbawione wartości odżywczej.
   Ponadto samodzielne suszenie produktów jest bardziej ekonomiczne. Gotowe suszone przekąski czy zioła dostępne w sklepach są znacznie droższe niż ich odpowiedniki przygotowane w domu.
   Przede wszystkim jednak dehydrator króluje w mojej kuchni ze względów zdrowotnych. Komórki ludzkiego organizmu potrzebują paliwa, abyśmy mogli zachować optymalne zdrowie i ustrzec się chorób. Gdy używasz dehydratora i suszysz pożywienie w temperaturze nieprzekraczającej 47°C, produkty zachowują większość składników odżywczych.

Tajniki Suszenia Żywności

Tajniki Suszenia Żywności


   W książce Tajniki Suszenia Żywności znajdziesz informacje na temat procesu suszenia poszczególnych produktów, jak również mnóstwo przydatnych wskazówek i przepisów na przepyszne dania. Z każdym rozdziałem będziesz szlifować swoje umiejętności, począwszy od prostego suszenia owoców i warzyw, przez przygotowywanie owocowych ruloników, suszonego mięsa i przegryzek z orzechów oraz pestek, po przepyszne surowe posiłki i desery, a nawet zdrowe przysmaki dla domowych zwierzaków. Nie bój się eksperymentować z różnymi składnikami i smakami - gdy już opanujesz podstawy, przekonasz się, że suszenie żywności jest proste i przyjemne.

Karielyn Tillman
wstęp do książki Tajniki Suszenia Żywności