Co Z Czym ? Prawidłowe Łączenie Pokarmów
Wczytuję dane...
KOD: 978-83-61012-50-4
Autor: Jan Dries, Inge Dries
Dostępność: 24 godzin
EAN: 9788361012504
Koszt wysyłki od: 9.90 PLN
Wydawca: ABA

Wprowadzenie do książki

Co z czym ? Sztuka Łączenia Pokarmów

   Stan zdrowia społeczeństw zamieszkujących kraje uprzemysłowione jest przerażający. Wiadomości niemal codziennie przywołują nam przed oczy budzące lęk fakty. Epidemiologiczne studia potwierdzają wybitny regres i niemożliwą do powstrzymania ilość szerzących się chorób - najrozmaitszego rodzaju. Przyczyny są znane: degradacja środowiska naturalnego, stres, problemy ze zdefiniowaniem własnej tożsamości, ale również spożywanie fabiykowanej przemysłowo żywności i sposób jej przygotowywania. System opieki zdrowotnej jest kompleksowy ale już kompletnie nieczytelny, w dodatku płacimy zań coraz więcej. Perspektywy są smutne i budzą lęk.
    Mimo względnie wysokiego stopnia materialnego dobrobytu człowiek bardziej niż kiedykolwiek musi angażować się w walkę 0 utrzymanie się przy życiu. Powietrze, woda, światło słoneczne 1 pokarm to cztery podstawowe filary, bez których utrzymanie i rozwój życia nie jest możliwy. A są to jednocześnie najbardziej zagrożone elementy środowiska.
W ostatnich dwu dziesięcioleciach zdrowemu odżywianiu się poświęcono wiele uwagi. Główny akcent padał przy tym na aspekt naturalności. Biodynamiczne techniki upraw są coraz powszechniejsze, również w państwowych ośrodkach, dużych rolniczych spółdzielniach czy u dużych producentów żywności. Wskaźnik stosowania sztucznych dodatków w żywności spadł. W wielu restauracjach gość ma do dyspozycji bufet sałatkowy z dużym wyborem rozmaitych surówek. Wegetarianizm stał się ruchem traktowanym bardzo poważnie.
Jest to ze wszech miar pozytywny rozwój, jednak nie przyniesie on korzyści, póki nie będziemy przyjmować pokarmów prawidłowo zestawionych. Wielu ludzi przestawia się na dietę pełnowartościową, jednak mimo przestawienia dolegliwości nie ustępują, ba, pojawiają się następne w postaci uczucia pełni w żołądku i jelitach. Wtedy tracą zaufanie do tego sposobu odżywiania się, miast rozpoznać, że po prostu nieprawidłowo go stosują.
   Właściwe zestawianie pokarmów oferuje wszystkim ludziom rozwiązanie tych problemów, zarówno tym, którzy pragną trwać przy dotychczasowych nawykach żywieniowych, jak i tym, którzy decydują się na lepszy, zdrowszy sposób odżywiania się. Niezależnie bowiem od tego co spożywamy, musimy mieć baczenie na to w jaki sposób pokarm oddziałuje na system trawienny. W innyrr. przypadku nie tylko funkcje trawienne ulegną zachwianiu, również wartość pokarmów będzie niska - tzn. będziemy musieli spożyć dużo, przyswajając jedynie niewielką część. Jest to marnotrawstwa żywności i energii, ponadto dochodzi do silnego obciążenia jelit wątroby i nadmiernego zakwaszenia tkanek. Mimo dużych ilość, przyjmowanych pokarmów może też dojść do stanów niedoborowych, poważnie osłabiających zdrowie.
    Im sposób odżywiania się jest prostszy i naturalniejszy, tyna mniej zestawiania wymaga. Można z tego wywieść, że przy tradycyjnym, europejskim sposobie odżywiania się właściwe zestawianie pokarmów jest wręcz konieczne. W książce tej apelujemy o stosowanie świadomego doboru po karmów niezależnie od sposobu odżywiania się. Przyznajemy, że stare teorie dr Haya i dr Sheldona wymagają uzupełnień, toteż przedstawione w tej książce sposoby komponowania posiłków odpowiadają aktualnej wiedzy i współczesnej fizjologii. Zasadę zestawiania pokarmów opisać można w sposób bardzc prosty. Wszystkie pokarmy zawierają bowiem pięć podstawowych substancji odżywczych: białko, tłuszcz, cukier, skrobię i kwasy. Niektóre z nich można ze sobą łączyć, inne nie komponują się ze sobą a ich zestawianie niekorzystnie wpływa na proces trawienia.
   Substancje odżywcze występują w określonych proporcjach w zależności od rodzaju pokarmu. Jedna z nich posiada przewagę nad innymi, określamy ją jako dominującą. Właśnie dominująca substancja programuje cały proces trawienia. Jeśli świadomie spo-żywamy różne pokarmy jednocześnie, zaburzone zostają proporcje między substancjami odżywczymi. Wtedy kilka substancji dominujących, z uwagi na odmienne właściwości przeciwdziałające sobie może doprowadzić do poważnych zaburzeń trawiennych - na skutek tego w przewodzie pokarmowym dochodzi do procesów fermentacyjnych i gnilnych.

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Jan Dries, Inge Dries

  • Tytuł oryginału: 

    Lebensmittel richting kombinieren

  • Liczba stron: 

    127

  • Wymiary: 

    145x200

  • Oprawa: 

    Miękka

  • ISBN: 

    978-83-61012-50-4

  • Tłumacz: 

    Dariusz Łyżnik

  • Rok wydania: 

    2011

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...