Dieta Bez Zbóż
Wczytuję dane...
KOD: 83-89624-42-7
Autor: Joseph Mercola, Alison Rose Levy
EAN: 8389624427
Koszt wysyłki od: 9.90 PLN
Wydawca: Mada

Wprowadzenie do książki

Dieta bez zbóż

   Tłuszcze nie są przyczyną przybierania na wadze! Nowe badania ludzkiego układu hormonalnego, które opiszę dokładniej w następnym rozdziale, wykazały, że prawdziwymi sprawcami tycia są zboża, skrobia oraz słodycze. Tego rodzaju pokarmy zapoczątkowują cykl hormonalny, który prowadzi do uzależnienia od zbóż i cukru, przyrostu wagi oraz cukrzycy. Dlatego też odstawienie na pewien czas wszelkich produktów zbożowych, skrobiowych oraz cukrów to najlepszy sposób przeprogramowania komórek na spalanie tłuszczów. Gdy usuniemy impulsy nakłaniające nas do jedzenia niezdrowych produktów, wtedy łatwiej pokonamy zachcianki oraz uzależnienia pokarmowe. Dieta bez zbóż łączy w sobie te dwa podejścia i stanowi skuteczną metodę, dzięki której nastawimy naszą psychiczną i fizyczną „instalację” na to, aby schudnąć i przezwyciężyć pociąg do węglowodanów.

Co znajdujemy w zbożach?

   Ziarna, produkty zbożowe, skrobiowe oraz cukry mają pewne wspólne cechy: szybko przekształcają się w organizmie w glukozę, powodują uzależnienia pokarmowe oraz pobudzają wydzielanie insuliny, a wszystko to prowadzi do tycia oraz problemów zdrowotnych.
   Węglowodany ze zbóż oraz cukru wywołują zupełnie inny efekt od tych, które znajdują się w warzywach, bardzo polecanych przeze mnie. Dlatego koniecznie trzeba nauczyć się je odróżniać.
   Węglowodany zawarte w zbożach i cukrze są niezdrowe, natomiast te występujące w jarzynach przeważnie działają dobroczynnie.
   Ziarna oraz produkty zbożowe, takie jak pieczywo, mąka, czipsy oraz różnorodne wypieki - to nie jedyne źródła szkodliwych węglowodanów, które znajdują się także w:

  • wielu warzywach skrobiowych, takich jak ziemniaki i marchew, oraz produktach je zawierających;
  • artykułach wytwarzanych z koncentratów owocowych - sokach i syropach;
  • przeważającej większości słodzików oraz wszystkich produktach je zawierających.

   Używając w książce określeń „bez zbóż" czy „bezzbożowy", nie odnoszę tych określeń jedynie do produktów pozbawionych zbóż. Mam na myśli wszystko (a więc również artykuły skrobiowe i cukry), co działa podobnie jak one: sprzyja tyciu, powoduje uzależnienia pokarmowe i stanowi zagrożenie dla zdrowia. Gdy jadąc autostradą zbliżasz się do jakiejś drogi bocznej, znaki przydrożne informują, że znajdziesz tam jedzenie, paliwo i (lub) nocleg. Kiedy jednak już rzeczywiście docierasz do zjazdu, na znaku widnieje tylko numer. W podobny sposób skręcasz na szosę wyjazdową „Bez zbóż" z drogi, na której stale tyłeś i doświadczałeś licznych problemów zdrowotnych. Pozostawisz za sobą wszystkie szkodliwe pokarmy węglowodanowe - te pochodzące ze zbóż, produktów zbożowych, warzyw zawierających dużo skrobi, słodyczy i deserów. Tak więc kieruj się znakiem „Bez zbóż", a powrócisz do zdrowia.

Mój program składa się z:

Planu odżywiania pozbawionego zbóż. To dieta dwudziestego pierwszego wieku, dzięki której nauczysz się jadać dużo zdrowych pokarmów, pozbywając się jednocześnie nadmiaru kilogramów.

Przepisów na potrawy bezzbożowe oraz przykładów menu. Obejmują one wyśmienite dania i posiłki, które zadowolą podniebienie i będą pożywne. Układając to menu, uwzględniłem w nim wiele zdrowych potraw mięsnych oraz warzywnych z różnych rejonów świata.

Metody pokonywania niezdrowych zachcianek pokarmowych. To technika uwalniania emocji (określana w książce skrótem EFT - Emotional Freedom Techniąue), która oddziałuje na ciało oraz umysł i zawiera wskazówki, jak:

  • pokonać chęć jedzenia zbóż i cukru;
  • usunąć emocjonalne przyczyny nadmiernego obżarstwa;
  • nie dopuścić do efektu ,jo-jo”, który sprawia, że ponownie przybieramy na wadze.


   Dieta bezzbożowa oparta na prostych zasadach biochemicznych, dostarczy ci pożywienia pozwalającego pozbyć się problemu i uchroni cię przed żywnością, która powoduje zaburzenia zdrowotne. A oto, w jaki sposób:

  • Rezygnując z jedzenia zbóż, produktów skrobiowych oraz cukru, złagodzisz reakcję insulinową.
  • Zwiększając spożycie węglowodanów złożonych, pochodzących z warzyw zasobnych w błonnik, oraz unikając zbóż, skrobi i cukru, pobudzisz organizm do spalania tłuszczu.
  • Dzięki jedzeniu pokarmów zawierających białka i tłuszcze, które nie podwyższają nadmiernie poziomu insuliny, poczujesz się syty i nie będziesz miał ochoty na podjadanie niewłaściwych produktów.
  • Włączając do diety odpowiednie tłuszcze, zwolnisz proces trawienia i wchłanianie węglowodanów, jeszcze bardziej obniżając poziom insuliny.

   Podczas tej diety unormuje się reakcja hormonalna, a poziomy cukru we krwi, tłuszczu oraz insuliny powrócą do równowagi, pozwalając zrzucić nadwagę oraz uniknąć poważnych konsekwencji zdrowotnych. Pewnie się zastanawiasz, jak można przestać jeść zboża i nie czuć się bez przerwy głodnym. Kiedy wypróbujesz tę dietę, przekonasz się, że dzięki częstym posiłkom i przekąskom zawierającym dużo białek, tłuszczu oraz warzyw będziesz czuł się syty. Każdy element tej diety dostarcza optymalnego i wydajnego paliwa, dającego nieograniczoną energię.
   Kiedy zaopatrzysz się w odpowiednie produkty, które pomogą zrównoważyć procesy biochemiczne zachodzące w twoim organizmie, jedyną trudnością będzie pokonanie uzależnienia od zbóż. Powoduje ono, że masz ochotę jeść pokarmy niesprzyjające chudnięciu ani zdrowiu. Zanim pokonasz ten nałóg, jesteś zdany na jego łaskę. Teraz jednak masz szansę go przezwyciężyć. Po zrównoważeniu procesów biochemicznych możesz za pomocą EFT zająć się mentalnymi i emocjonalnymi sygnałami, które sprawiają, że wciąż tkwisz w błędnym kole ciągłego tycia. W następnych dwóch rozdziałach dowiesz się więcej o tym, jak wykorzystać tę rewolucyjną metodę, aby schudnąć i poprawić stan zdrowia. Owa technika, oparta na solidnych podstawach naukowych, naprawdę działa.
   Tak więc obojętnie, czy chcesz schudnąć tylko parę kilo, aby wyglądać lepiej w obcisłych strojach, szortach lub kostiumach kąpielowych, czy też pragniesz pozbyć się znacznej nadwagi i problemów zdrowotnych związanych z otyłością, dieta bez zbóż dostarczy ci praktycznych wskazówek, jak zastosować w życiu nowoczesną wiedzę na temat odchudzania.

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    dr Joseph Mercola, Alison Rose Levy

  • Tytuł oryginału: 

    The No-Grain Diet

  • Liczba stron: 

    238

  • Wymiary: 

    165x235

  • Oprawa: 

    Miękka

  • ISBN: 

    83-89624-42-7

  • Tłumacz: 

    Barbara Orłowska

  • Rok wydania: 

    2006

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...