Wczytuję dane...
KOD: 978-83-7788-553-6
Autor: Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz
Dostępność: 24 godzin
EAN: 9788377885536
Koszt wysyłki od: 9.90 PLN
Wydawca: Samo Sedno

Wprowadzenie do książki

Kipi kasza

  Zapewne nigdy nie dowiemy się, kiedy i dlaczego jedzenie przestało być zwyldą koniecznością, a zaczęło stanowić przyjemność, oraz kto i jak wymyślił pierwsze przepisy. Jednak co dobre, to niezmienne, więc pewne produkty spożywcze przetrwały do dziś w niewiele zmodyfikowanej postaci, a wieki tylko je „doszlifowały”. Do tej elitarnej grupy należą niewątpliwie sery, chleby, wina, piwa i... kasze.

  Ta książka powstała z myślą o miłośnikach gotowania pragnących przyrządzić kaszę inaczej niż tylko jako sypki dodatek do obiadu, a także jako wsparcie dla osób, które chcą zaserwować oryginalną przekąskę lub niebanalne danie z produktów zalecanych dla cierpiących na cukrzycę albo choroby układu pokarmowego.

  Wychodząc od informacji na temat rodzajów kasz, ich historii, właściwości oraz 10 podstawowych przepisów, zaproponowaliśmy 105 potraw z kasz: gryczanej (prażonej, nieprażonej i krakowskiej), jaglanej, jęczmiennej, kukurydzianej, kuskus, manny, orkiszowej, perłowej i pęczaku, a także mniej znanych w Polsce odmian bulgur, amarantus oraz quinoa (czyli komosy ryżowej białej, czerwonej i czarnej). Całość podzieliliśmy na praktyczne kategorie: sałatki, zupy, dania główne, kolacje i desery. Każdą recepturę zilustrowaliśmy zdjęciem, ponieważ fotografia to nieodłączny element naszej kulinarnej pasji.

  Czerpaliśmy inspiracje nie tylko z tradycji i kultury kuchni polskiej, która jest dla nas bardzo ważna, lecz także ze współczesnych światowych trendów, dlatego obok pierogów czy gołąbków pojawiają się humus, sushi, falafel, wegetariańskie burgery czy tarty. Większość niedeserowych przepisów wykorzystuje jako dodatki warzywa, ale nie zapomnieliśmy też o amatorach mięsa, ryb i owoców morza. Ze względu na dużą rolę kasz w diecie bezglutenowej wybrane przepisy oznaczyliśmy specjalnym symbolem jako bezpieczne dla osób uczulonych na gluten.

  Drodzy Czytelnicy, mamy nadzieję, że stwierdzicie, iż Kipi kasza aż kipi od pomysłów, aromatów, barw i smaków. Życzymy pysznych wrażeń!

Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz

Szczegóły

  • Autor: 

    Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz

  • Objętość: 

    248

  • Oprawa: 

    Twarda

  • Format: 

    205x270

  • ISBN: 

    978-83-7788-553-6

  • Rok wydania: 

    2015

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...