Wczytuję dane...
KOD: 978-83-7551-382-0
Autor: Renata Ruszniak
EAN: 9788375513820
Koszt wysyłki od: 9.90 PLN
Wydawca: Bis

Wprowadzenie do książki

Po pierwsze śniadanie. Jak jedzą szczupli

   W dzisiejszych czasach nie jemy śniadania, ale pijemy szybką kawę. Właściwie śniadanie zjada tylko dziwak, któremu przewraca się w głowie od nadmiaru czasu rankiem.
  Obiad? Kto jada obiady w pracy? A w biurze? Nie wypada jeść tak często! Nasze dzieci nie jedzą obiadu w szkole, bo to spory wydatek w budżecie domowym; mama nie robi też kanapek. Drugie śniadanie, podwieczorek? Nie jesteś przedszkolakiem, nie jesz podwieczorku! Dorosłym nie wypada jeść tak często, jak jedzą dzieci! Za to gdy wracasz do domu, zjadasz wszystko, co ci wpadnie w ręce, bez kontroli ilości i jakości. Rozpoczynasz jedzenie po powrocie do domu i ciągle coś jesz przez kilka godzin, dopóki nie pójdziesz spać - tego troszkę, tego troszkę i jeszcze tego kawałeczek, malutko.
   Odczuwasz głód węglowodanów, więc sięgasz po kanapkę z białej pszennej bułeczki, ciastko, słodycze, sok z kartonu. A później wyrzuty sumienia: miałam nie jeść tyle!

   Brak śniadania lub zbyt mało kalorii na śniadanie - to sytuacja, gdy wątroba nie ma przerwy na odpoczynek i w dzień nadal produkuje glukozę na potrzeby pracującego czy uczącego się człowieka.
  Wyprodukowanej przez wątrobę glukozy jest za mało, więc na ogrzewanie zużywamy zasoby organizmu. Niestety, nie schudniesz dzięki temu.
   Gdy głodujesz od rana, twój organizm uruchamia mechanizmy magazynowania i w godzinach popołudniowych wymusi głodem odbudowanie zasobów zużytych na ogrzewanie organizmu. Jeśli nawet postanowisz: „Nie jem po powrocie do domu”, to nie dasz rady tego planu zrealizować - no, może przez jeden dzień. Organizm da ci rano kredyt w postaci kalorii na ogrzewanie, ale wieczorem będziesz musiała ten kredyt spłacić, czyli po powrocie do domu będziesz jadła i jadła, nie kontrolując ilości i jakości pożywienia -a najchętniej słodkie. Wszystko zmagazynuje się w tkance tłuszczowej.
   Brak śniadania lub śniadanie zbyt mało kaloryczne powoduje wzrost poziomu cukru we krwi w ciągu dnia, a także wzrost poziomu insuliny we krwi, co skutkuje zwiększonym apetytem po południu, zwłaszcza na słodkie.

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Renata Ruszniak

  • Liczba stron: 

    112

  • Wymiary: 

    165x235

  • Oprawa: 

    Miękka

  • ISBN: 

    978-83-7551-382-0

  • Rok wydania: 

    2014

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...