Wczytuję dane...
KOD: 978-83-65404-19-0
Autor: Donna Schwenk
Dostępność: 24 godzin
EAN: 9788365404190
Koszt wysyłki od: 9.90 PLN
Wydawca: Vital

Wprowadzenie do książki

Żywność probiotyczna

   Liczę na to, że eksploracja świata probiotycznej żywności dostarczy ci wiele radości. Mam nadzieję, że pobłogosławi cię i nauczy nowego sposobu na życie: szczęśliwego, zdrowego i promieniującego radością na innych. Po tym, jak wprowadziłam to jedzenie do swojego życia, zaczęło zmieniać mnie od środka, a teraz nie wyobrażam sobie powrotu do starych nawyków. Bez niego moje dolegliwości wracają, a ja już nigdy nie chcę się tak czuć. Dobre samopoczucie jest uzależniające! Przestajesz martwić się chorobami i dolegliwościami, a zaczynasz wierzyć, że twoje ciało zadba o ciebie podczas tej podróży zwanej życiem.
   Bądź więc dobry dla siebie samego i korzystaj z życia w swoim tempie. Kiedy zaczniesz dodawać te potrawy do swojej diety, zaczniesz patrzeć na śmieciowe jedzenie z pogardą i zapragniesz zdrowej żywności bardziej niż kiedykolwiek. Tak właśnie powinno być zawsze. Ty i sto bilionów twoich przyjaciół tworzycie niepokonaną drużynę. Karm je tym, czego potrzebują, a one o ciebie zadbają. Tylko poczekaj, a sam zobaczysz!.

   Kiszone warzywa mają taką moc, że do uzyskania miliardów probiotyków wystarczy mała łyżeczka. Te mikroby działają niczym armia, zabijając patogeny i utrzymując równowagę w jelitach. Jednym z najsilniejszych znajdujących się tam wojowników jest Lactobacillus plantarum. Jest on w stanie pokonać wiele złych mikrobów, odbierając potrzebne im do przetrwania składniki odżywcze. Osłabia to szkodliwe bakterie i zapobiega ich przyłączeniu do śluzówki układu pokarmowego.
    Jeśli czytałeś moją pierwszą książkę, Zdrowy Ferment, wiesz już, w jaki sposób kiszone warzywa weszły na stałe do mojego jadłospisu. Mój mąż, moja najstarsza córka i ja cierpieliśmy z powodu wyjątkowo nieprzyjemnego zatrucia pokarmowego (pozwolę sobie zaznaczyć, że nie wynikało ono ze spożycia probiotycznej żywności). Byłam tak chora, że majaczyłam. Nie byłam w stanie myśleć jasno i miałam problemy z oddychaniem. Cały pokój wirował, a ja czułam się przerażona. Pamiętam, jak leżałam w łóżku, zasypiając i budząc się co chwilę, a jeden z wielu dziwnych snów, jakie wtedy miałam, dotyczył kurcząt. Kiedy obudziłam się z tego snu, przypomniałam sobie coś, co czytałam kilka dni wcześniej. To była historia kurczaków, które zostały wyleczone z ptasiej grypy poprzez wprowadzenie diety składającej się z kiszonych warzyw. W tamtym tygodniu zrobiłam też swój pierwszy słoik kiszonek. Stały sobie z tyłu lodówki. Czy byłabym w stanie dotrzeć do lodówki, żeby zjeść ich trochę? Pamiętam, jak podpierałam się ścian, żeby tego dokonać. Miałam zawroty głowy, a toksyny w moim ciele sprawiały, że nie byłam w stanie ustać prosto, udało mi się jednak odnaleźć słoik i go otworzyć. Byłam zbyt słaba, żeby sięgnąć po łyżkę znajdującą się w drugim końcu kuchni, więc po prostu łyknęłam trochę soku prosto ze słoika, po czym wróciłam do łóżka.
   Dwadzieścia minut później zmywałam naczynia i czułam się niemal zupełnie normalnie. Pamiętam, że myślałam wtedy, iż właśnie doświadczyłam cudu, po czym zapłakałam, stojąc nad zlewem.
   Od tamtej pory widziałam uzdrawiającą moc kiszonych warzyw już wiele razy. Przyjaciele i rodzina doświadczyli ich właściwości w zakresie pokonywania wirusów żołądkowych, przeziębień i grypy. Każdy wie, jak to jest cierpieć z powodu skurczów żołądka i biegunki. To okropne uczucie, a ja nie znam nic skuteczniejszego (oprócz leków), co okazuje się bardziej efektywne w leczeniu tego typu dolegliwości niż kiszone warzywa. Wystarczy, że wypijesz łyżkę soku raz na kilka godzin, aby zatrzymać chorobę i wrócić na ścieżkę ku zdrowiu. Wystarczy, że otworzysz lodówkę.
   Teraz, kiedy już opowiedziałam ci o trojgu moich przyjaciół, dowiedzmy się czegoś o ich dobrych znajomych: prebiotykach.

KORZYŚCI ZDROWOTNE KISZONYCH WARZYW

  • Zatrzymują biegunki i pokonują zatwardzenia 
  • Wspomagają nadnercza 
  • Pomagają stracić na wadze 
  • Pomagają w ograniczeniu cukrzycy 
  • Redukują lub eliminują alergie 
  • Pomagają w złagodzeniu symptomów chorób jelitowych 
  • Zmniejszają stany zapalne 
  • Zwalczają przeziębienia i grypę 
  • Likwidują objawy zatruć pokarmowych 


KORZYŚCI ZDROWOTNE KOMBUCHY

  • Pomaga wątrobie w oczyszczaniu i detoksykacji 
  • Pomaga stracić na wadze 
  • Wspiera układ odpornościowy 
  • Daje energetycznego kopa 
  • Zapobiega karhieNóm nertowyrn 
  • Ma działanie antyrakówe 
  • Ch ron i wyściółkę żołądka 
  • Zawiera odporne na antybiotyki drożdże

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Donna Schwenk

  • Tytuł oryginału: 

    Cultured Food for Health: A Guide to Healing Yourself with Probiotic Foods Kefir Kombucha Cultured Vegetables

  • Liczba stron: 

    318

  • Wymiary: 

    145x205

  • Oprawa: 

    Miękka

  • ISBN: 

    978-83-65404-19-0

  • Tłumacz: 

    Anna Lewicka

  • Rok wydania: 

    2016

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...