Wczytuję dane...
KOD: 978-83-240-2045-4
Autor: Julita Bator
Dostępność: 24 godzin
EAN: 9788324020454
Koszt wysyłki od: 9.90 PLN
Wydawca: Znak

Wprowadzenie do książki

Zamień chemię na jedzenie

Pierwsza książka o tym, jak jeść bez chemii i nie zbankrutować

    Poradnik Zamień chemię na jedzenie złożony jest z dwudziestu rozdziałów, które w większości składają się z podrozdziałów. Niektóre podrozdziały podzielone zostały na jeszcze niniejsze jednostki. W opisie poszczególnych produktów spożywczych wymienia się dodatki do żywności, które potencjalnie mogą się znaleźć w ich składzie. I tak np., analizując etykiety różnych słoiczków z chrzanem, naliczyłam osiem takich dodatków. Nie oznacza to oczywiście, że każdy słoik z chrzanem zawiera wszystkie. Planując zakup chrzanu, warto zatem prześledzić wcześniej listę możliwych dodatków i wybrać taki, który nie będzie zawierać np. disiarczynu sodu E 223, potencjalnie szkodliwego.
    Dodatki do żywności wyliczone pod poszczególnymi produktami opatrzone są dodatkowo znakiem graficznym, który określa ich potencjalną szkodliwość.
    Na końcu książki Zamień chemię na jedzenie dokładnie opisano dodatki szczególnie szkodliwe, te, wobec których zalecana jest ostrożność, oraz te, których nie należy nadużywać. Oczywiście nie wymieniłam w poradniku wszystkich istniejących dodatków do żywności, lecz jedynie te najczęściej spotykane w produktach spożywczych.
    Przepisy (ogólnie znane, pochodzące z blogów lub własnego autorstwa) umieszczam na końcu każdego rozdziału. Dodatkowo znajdują się tu również tzw. informacje praktyczne, oznaczone hasłem „złota rada”. Na końcu rozdziałów lub podrozdziałów umieszczam krótkie podsumowanie najistotniejszych zaleceń.
    Wiadomości fakultatywne, takie jak definicje pojęć czy dodatkowe informacje dotyczące niektórych wymienionych w poradniku osób przesuwam do ramki obok tekstu, do którego się odnoszą.
    Na początku książki Zamień chemię na jedzenie umieściłam spis przepisów, natomiast na końcu znalazły się: indeks nazw i przepisów, tabele dodatków do żywności oraz wykaz pozycji książkowych i przydatnych serwisów internetowych, które powinny ułatwić korzystanie z poradnika. Dołączony został także aneks, który zawiera listę polecanych produktów spożywczych dostępnych w sprzedaży.

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Julita Bator

  • Liczba stron: 

    200

  • Wymiary: 

    140 x 205

  • Oprawa: 

    Miękka

  • ISBN: 

    978-83-240-2045-4

  • Rok wydania: 

    2013

Napisz opinię
2013-08-19 15:58:56 - Akap

Bardzo przydatna książka, opisuje produkty bezpieczne oraz te na które trzeba zwrócić uwagę. Ponadto tłumaczy etykiety produktów i podaje interesujące przepisy. Polecam

Zalety

Cena
Jakość wydania
Wartość merytoryczna
2013-08-20 12:44:08 - Pola

Ta książka absolutnie odmieniła moje życie. Nigdy nie sądziłam, że tak łatwo przyjdzie mi odmawianie hamburgerom, białym bułkom czy frytkom, które uwielbiam. Nic prostszego, jeśli zaufa się Julicie Bator, a przede wszystkim, jeśli się przeczyta jej świetnie wydaną, przejrzystą, konkretną książkę.

Zalety

Cena
Jakość wydania
Wartość merytoryczna
Treść
2013-09-08 00:16:19 - Aya

Ta książka rozwiewa kłamstwa i oszustwa, jakimi raczą nas producenci żywności. Wiele produktów „przetestowanych” i „rekomendowanych” nie posiada żadnego atestu, nabiał typu „light” tak naprawdę szkodzi, dżemy są „o smaku maliny”, a nie malinowe, a cukier brązowy często jest barwiony, a nie naturalny. Mój egzemplarz „Zamień chemię na jedzenie” jest już cały pozakreślany, podkreśliłam najważniejsze informacje i wskazówki, dodałam zakładki do przydatnych przepisów. Polecam tę książkę wszystkim. Nie dajmy się oszukiwać. Zamieńmy chemię na prawdziwe, zdrowe jedzenie.

Zalety

Cena
Jakość wydania
Wartość merytoryczna
Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...