Bożena Przyjemska Groźny gluten
Prawie we wszystkich kulturach pieczywo jest podstawowym elementem codziennej diety. Może przybierać formę bochenków, placków, bułek czy chałek. Spożywamy je od wczesnego dzieciństwa do późnej starości z przekonaniem, że jest niezbędne i bardzo pożywne. Czy rzeczywiście jednak zboże, które stanowi jego główny składnik jest zdrowe dla każdego?
Od dawna wiadomo, że wiele poważnych chorób ma związek z alergią na białka, znajdujące się w czterech zbożach - pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Dla osób, które są uczulone na gluten, produkty mączne są trucizną zagrażającą ich życiu. Natomiast dla tych, którzy odczuwają nadwrażliwość na gluten, spożywanie ich powoduje groźne dolegliwości, rzadko jednak kojarzone z tym produktem. Co zatem robić i jakiej szukać alternatywy?
Bożena Przyjemska - naturoterapeutka, dietetyczka, osteopatka, magister biologii z wykształceniem medycznym. Na stałe mieszka w Kanadzie. Od 30 lat pomaga przywracać zdrowie chorym w Polsce, Kanadzie i USA. Ekspert w dziedzinie badań wpływu glutenu i kazeiny na zdrowie współczesnej populacji oraz założycielka Polsko-Kanadyjskiego Stowarzyszenia i Instytutu Terapii Czaszkowo-Krzyżowej Od kilkunastu lat prowadzi szkolenia technik osteopatycznych. Autorka bestsellerowej książki „Terapia Czaszkowo-Krzyżowa”.
Niebezpieczne zboża Groźny gluten
Podobne książki: