Dzikie rośliny jadalne

Jadalne rośliny dziko rosnące są bogate w życiodajne składniki mają pełną gamę wyjątkowych aromatów i naturalnych substancji roślinnych, które nie występują już w roślinach uprawianych na skalę przemysłową. Obecnie mogą być jedynym naturalnym źródłem niezbędnych dla zdrowia mikroskładników, nieobecnych już w diecie współczesnego człowieka. Przewodnik ten pozwoli Ci z łatwością rozpoznać te rośliny na naszych łąkach, polach i w lasach.
W książce Jadalne Rośliny Dziko Rosnące znajdziesz:
- charakterystykę 200 najważniejszych i najpowszechniej występujących dziko rosnących roślin jadalnych oraz przejrzystą tabelę okresu ich zbiorów,
- opis każdej z nich, który obejmuje podstawowe informacje botaniczne i najważniejsze cechy ułatwiające ich identyfikację wraz ze szczegółowymi ilustracjami i kolorowymi fotografiami,
- dane dotyczące ich składników odżywczych i właściwości leczniczych,
- informacje dotyczące tego, jakie części rośliny można zbierać oraz sposoby ich wykorzystania,
- opisy trujących roślin, które można pomylić z jadalnymi.

Jadalne Rośliny Dziko Rosnące
W książce zebrano informacje o 200 najważniejszych i najbardziej u nas rozpowszechnionych dzikich roślinach jadalnych, ich identyfikacji, sposobach zbioru i zastosowaniu w kuchni. Aby umożliwić łatwe rozpoznanie przez cały okres wegetacji, są one uszeregowane według kształtu liści. Opisy, rysunki i fotografie pozwolą jednoznacznie zidentyfikować jadalne rośliny, a wskazówki dotyczące zastosowania w kuchni pokażą, w jaki sposób najlepiej ich używać. Dodatkowo, podajemy informacje na temat składników zawartych w roślinie (więcej na ten temat na stronie 316 i kolejnych) oraz najważniejszych działaniach leczniczych.