Wczytuję dane...

Probiotyczne dania Donna Schwenk

Probiotyczne dania Donna Schwenk

   Każdy z nas kryje w sobie mikrokosmos żywych organizmów, których najczęściej w ogóle nie zauważamy. Nasze jelita to wszechświat pełen bakterii, ale bez paniki! 99% bakterii jest całkowicie nieszkodliwych, a te mające na nas zły wpływ stanowią jedynie drobny ułamek całej grupy. Co ciekawe - niektóre mikroorganizmy goszczące w naszym ciele tak naprawdę chronią nas przed chorobami i dbają o nasze zdrowie. Cały sekret polega na tym, by dobrych bakterii było więcej niż złych, a walka o ten korzystny bilans zaczyna się już w momencie narodzin.
   Przebywając w łonie matki, znajdujemy się w sterylnym środowisku, jednak w momencie opuszczenia kanału rodnego lub wyjęcia z brzucha po cesarskim cięciu natychmiast stykamy się z bakteriami mamy, lekarzy, pielęgniarek, pomieszczenia, krótko mówiąc - wszystkich i wszystkiego, co napotykamy po przyjściu na świat. Ta bardzo ważna chwila kształtuje podstawy funkcjonowania całego naszego organizmu. Bakterie są odpowiedzialne za wiele biologicznych procesów bezpośrednio wpływających na nasze życie. To one dostarczają nam witamin i chronią przed nieproszonymi gośćmi, roznoszącymi różnego rodzaju dolegliwości, i to one rozkładają cukry i tłuszcze, dostarczając nam energii.    Rozkład cukrów jest zresztą formą fermentacji zachodzącej w jelicie grubym, a jej końcowy rezultat stanowi produkcja krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych bardzo korzystnych dla naszego organizmu.
   Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe zapobiegają nadmiernemu wzrostowi bakterii chorobotwórczych, takich jak salmonella, zmieniając środowisko w jelicie grubym na bardziej kwaśne. Dodatkowo stanowią one niesłychanie bogate źródło łatwo przyswajalnej energii. Jeśli bakterie w naszych jelitach nie są w stanie rozbić i przetworzyć przyjmowanego pokarmu w krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, nasz organizm po prostu się go pozbywa, a my nic na tym nie zyskujemy. Zyski z dobrej pracy bakterii mogą natomiast zaspokoić do 10% dziennego zapotrzebowania na energię.
   Eksperymenty i badania wykazują również, że zdrowe bakterie mogą wpływać na nasz organizm także w inny sposób. Ich pożyteczne działanie to między innymi obniżanie poziomu cukru i złego cholesterolu we krwi1. Bakterie biorą też udział w syntezie hormonów i prekursorów witamin i niemal całkowicie odpowiadają za zaopatrywanie nas w witaminę B12 potrzebną do utrzymania w zdrowiu krwinek i komórek nerwowych.
   Przytoczone właściwości to jednak wyłącznie przykłady dobrego wpływu bakterii na nasze ciało. Każdego dnia te pożyteczne mikroorganizmy na milion sposobów ułatwiają nam życie i to właśnie dlatego powinniśmy zadbać o nie i wspomóc ich pozytywne działanie. Ważne jest, by w odpowiedni sposób hodować dobre bakterie i wspomagać ich kultury w walce z toksycznymi przeciwnikami. Jak najlepiej zabrać się do tego zadania? Odpowiedzią są fermentowane produkty.

Zdrowy Ferment

Zdrowy Ferment


   Kefir, kombucza i kiszone warzywa obfitują w pożyteczne bakterie, które mogą zasilić mikroflorę jelitową człowieka. Spożywanie ich prowadzi do kolonizacji, zapewniając tym samym dużą odporność.
   Wiele osób zastanawia się, czy dostępne w aptekach probiotyki, reklamowane jako wyselekcjonowane kultury dobrych bakterii, działają identycznie. W rzeczywistości środki farmakologiczne mogą oddziaływać podobnie, jednak działanie probiotycznej żywności jest znacznie silniejsze, głównie ze względu na jej konstrukcję. Aby dotrzeć do jelita cienkiego i grubego i rozpocząć tam swą pracę, bakterie muszą najpierw przejść przez żołądek pełen kwasów, których celem jest ich likwidacja. W przeciwieństwie do farmaceutyków probiotyczne produkty żywnościowe same w sobie stanowią tarczę chroniącą pożyteczne mikroorganizmy. Na dodatek przyspieszają przeprawę przez żołądek, w którym utykają skazane na pochłonięcie przez kwasy probiotyczne pastylki. Jednym słowem - spożywanie probiotycznej żywności, takiej jak kefir, kombucza czy kiszone warzywa, jest znacznie bardziej efektywne niż przyjmowanie suplementów, które nie gwarantują dostarczenia probiotyków do jelit.
   Jesteśmy tym, co jemy, i wiemy już, że nasza dieta ma ogromny wpływ na rodzaj bakterii obecnych i działających w naszym organizmie. Ja sama dostrzegam wielką różnicę między moimi starszymi dziećmi, które w dzieciństwie nie jadły probiotycznej żywności, a moją córką, która już jako niemowlę zetknęła się z probiotykami. Dwójka starszaków zmagała się z infekcjami uszu i odwiedzała gabinety lekarzy, podczas gdy najmłodszej córce, Holli, nie zdarzyło się jeszcze zachorować. To imponujące, tym bardziej gdy weźmiemy pod uwagę fakt, że to właśnie ona była wcześniakiem o słabszym systemie odpornościowym. Nigdy nie jest jednak za późno na zmianę! Odkąd sama zaczęłam jeść fermentowaną żywność, stan mojego zdrowia wyraźnie się poprawił.
   Zachęcam was zatem do otwarcia się na siłę dobrych bakterii i do odkrycia świata, którego nie będziecie już chcieli opuścić. Witam was w nim i zachęcam do spojrzenia w głąb siebie. Co prawda, może on funkcjonować bez waszego udziału, ale tęskni za harmonijną współpracą.

Lecznicze Właściwości Kefiru

  • eliminuje problem zaparć, 
  • redukuje lub eliminuje alergie, 
  • wspomaga proces trawienny, 
  • redukuje lub eliminuje objawy astmy, 
  • redukuje lub eliminuje przeziębienia i choroby grypopodobne, 
  • leczy trądzik, 
  • leczy infekcje wywoływane przez drożdże, 
  • wspomaga naturalne dobre samopoczucie, 
  • jest najsilniejszym naturalnym antybiotykiem niewywołującym skutków ubocznych, 
  • uzupełnia niedobory dobrych bakterii po kuracji antybiotykowej, 
  • leczy biegunkę, 
  • pomaga osobom nietolerującym laktozy, 
  • ułatwia zasypianie i wpływa na spokojny sen, 
  • leczy wrzody.


Lecznicze Właściwości Herbaty z Kombuczy

  • detoksykacja wątroby, 
  • wspomaganie hamowania kaszlu w okresie przeziębień i zachorowań na grypę, 
  • poprawa wzroku i zmniejszanie objawów zaćmy, 
  • uwalnianie od migreny i bólu głowy, 
  • wspomaganie trawienia, 
  • łagodzenie alergii sezonowych, 
  • wspomaganie odchudzania przez tłumienie apetytu, 
  • przyspieszanie gojenia się owrzodzeń (kombucza zabija bakterie Helicobacterpylori wywołujące wrzody), 
  • dostarczanie energii, 
  • wzmacnianie układu odpornościowego, 
  • uśmierzanie bólu stawów, wspomaganie w pozbyciu się chorób wywoływanych przez drożdżaki.