Błonnik witalny Babka Płesznik
Osoby, które chciałyby ograniczyć nadmierny apetyt, nie powinny zapominać o bogatej w błonnik babce. Mimo niewielkiej ilości kalorii daje ona uczucie sytości, a przy tym wpływa korzystnie na zdrowie: obniża poziom cholesterolu i zapobiega zaparciom. Przyjmując suplementy błonnika — np. babkę lub glucomannan — należy wypijać dużo płynów. Bez odpowiedniej ilości wody preparaty błonnika pęcznieją bowiem w jelitach i zamiast zapobiegać zaparciom —jeszcze je nasilają.
Dawkowanie Babki Płesznik: 1 łyżeczka łusek lub 2 łyżeczki sproszkowanych nasion w szklance wody (należy wypić natychmiast po przygotowaniu ponieważ łuski szybko pęcznieją, tworząc trudną do połknięcia papkę, po czym popić dodatkową szklanką wody.).
Uwaga, należy stosować 30-60 min po posiłku lub zażyciu leków.
Babka płesznik (Plantago psyllium)
Nasiona i okrywy nasienne babki płesznik stanowią naturalne źródło błonnika, wykorzystywane w wielu gotowych preparatach. Można także kupić sproszkowane okrywy nasienne i uniknąć tym samym dodatków, słodzików i barwników. Istnieje jednak teoria, że okrywy nasienne mogą przywierać do wgłębień jelit, powodując podrażnienie i wywołując skurcze.