Babka Jajowata Łupiny Plantago
Nasiona babki jajowatej zawierają duże ilości rozpuszczalnego błonnika podobnego do tego, który znajduje się w otrębach pszennych, produktach z siemienia lnianego i gumie guar. Choć stosuje się je przede wszystkim do leczenia zaparć, badania wykazały, że nasiona te obniżają także wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów. Mechanizm tego działania nie został jednak wyjaśniony. Przypuszcza się, że substancje zawarte w nasionach babki jajowatej wiążą spożywany cholesterol, przez co zapobiegają jego wchłanianiu. Te same substancje biorą udział w wiązaniu kwasów żółciowych i uniemożliwiają ich wchłanianie w jelitach, dzięki czemu eliminują cholesterol z krwiobiegu. Nasiona babki jajowatej należy wypić natychmiast po zmieszaniu z wodą, ponieważ bardzo szybko pęcznieją. Dawkowanie: 1-2 razy dziennie 2—4 łyżeczki sproszkowanych nasion lub 1 łyżka zmielonych łusek rozpuszczonych w szklance wody. Uwaga: mogą spowodować gazy, wzdęcia lub biegunkę, aby uniknąć tych skutków ubocznych, należy rozpocząć kurację od połowy wymaganej dawki, stopniowo ją zwiększając.