Domowy Wyrób Tradycyjna Kuchnia Postna
Wczytuję dane...
KOD: 978-83-61060-70-3
Autor: Eleonora Trojan
Koszt wysyłki od: 6.90 PLN
Wydawca: AA

Wprowadzenie do książki

Domowy wyrób Tradycyjna kuchnia postna

    Książka, Tradycyjna kuchnia postna jest wyjątkowa, ponieważ nie ogranicza się jedynie do naszej tradycji kulinarnej. Zadałam sobie wiele trudu, aby obok postnego żuru, czerwonego barszczu z uszkami, zupy grzybowej z łazankami, ruskiej i ukraińskiej uchy, pierogów z kapustą, z kaszą gryczaną, zaproponować dania, które odświeżą naszą tradycję i wzbogacą asortyment postnych dań. Kuchnia żydowska proponuje wiele dla smakoszy przestrzegających kanonu postu katolickiego i tak podanie knyszy z kaszą gryczaną i grzybami (podawane w czasie żydowskiego święta Chanuka), czy ryba pieczona w liściach winogron, pierogi z ziemniakami, kugiel i wiele innych, które znajdziecie w tej książce będzie miłą odmianą. To nie wszystko, post to przede wszystkim nakładanie ograniczeń jakościowych i ilościowych. Ćwiczmy charakter, a jednocześnie poszerzajmy swoją wiedzę kulinarną. Podanie arabskich placuszków z grochu - falafel, gulaszu z soczewicy i jarzyn, sałatki ze smażonych bakłażanów, marokańskiej ryby smażonej, chleba pita ze szpinakiem nie jest przecież grzechem, jeśli te pyszne potrawy będziemy spożywać z umiarem. Wielki post to czas, w którym na naszych stołach zagoszczą: włoska brunchetta, pizze, a wśród nich pizza z łososiem na ziołowym cieście, terriny, tarty, czuszka bjurek, jachnija z oliwkami, fasolada, dorsz po grecku, hiszpańska en blanco lub francuskie ąuiche i wiele, wiele innych.
    Przygotowywanie książek kucharskich to niewątpliwa przyjemność, powracają wspomnienia, rodzinny dom pachnący chlebem albo ciastem z jabłkami posypanym cukrem pudrem, gorąca kąpiel w wanience w zimowy wieczór (wanienka stała na drewnianej podłodze, a wodę wcześniej trzeba było przynieść ze studni i zagotować w wielkim garze na kuchni), choinką i suszonymi grzybami, barszczem czerwonym, świecami i zimnymi ogniami zapalanymi po wigilii i po rozpakowaniu prezentów. Kiedy zaczynam pisać, a myśli mnie unoszą i staję się młoda, taka nieznośna i patrzę na siebie, moje rodzeństwo, rodziców, dziadków i to jest jak baśń. Dziękuję losowi, że na starość pozwolił na to. Te powroty7 kończą się zawsze przy zastawionym stole i wracam na ziemię, robię się głodna, i pokusa jedzenia staje się ogromna.    Wierzcie mi, zmagam się z nią, walczę, ale mnogość wspaniałych dań działa na mnie tak, że zanim przejdziemy do dalszej części książki muszę coś zjeść co i wam proponuję, smacznego.

   Tradycyjna kuchnia postna nie jest zbiorem przepisów, które należy bezwzględnie stosować w okresie postu. Jest raczej zbiorem propozycji na urozmaicenie naszej tradycyjnej kuchni. Dlatego, przedstawiając dania postne w prawosławiu, judaizmie, islamie proszę o uwzględnienie faktu, iż książka skierowana jest przede wszystkim do amatorów kuchni, a nie jest wskazówką dla ortodoksyjnego przestrzegania kanonu.

Eleonora Trojan

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Eleonora Trojan

  • Liczba stron: 

    285

  • Wymiary: 

    165x235

  • Oprawa: 

    Twarda

  • ISBN: 

    978-83-61060-70-3

  • Rok wydania: 

    2006

Polecamy