Wprowadzenie do książki
Winka nalewki i inne smakowitości
Jako środek leczący i zapobiegający chorobom jest wykorzystywane od ponad 2 tys. lat. U ludzi w podeszłym wieku niebezpieczeństwo zachorowania na miażdżycę może ulec zmniejszeniu, bowiem wino obniża poziom szkodliwego cholesterolu we krwi. Regularne spożywanie wina podwyższa równocześnie poziom tzw. HDL, czyli dobrego cholesterolu. Wino zawiera około 100 składników pożytecznych dla zdrowia, w tym liczne minerały i pierwiastki śladowe oraz około 15 różnych witamin.
Czy wino będzie nam służyć, zależy nie tylko od ilości, jakie wypijamy, ale przede wszystkim od sposobu jego picia. Podstawową zasadą jest łączenie picia z jedzeniem. Poniżej jest przedstawiony zakres oddziaływania wina, którego picie w określonych ilościach i warunkach może nam pomóc.
- współdziałanie kwasu żołądkowego i wina unieszkodliwia zarazki chorobotwórcze i bakterie.
- czerwone wino reguluje zawartość kwasu żołądkowego i tym samym przeciwdziała powstawaniu krwotoków żołądkowych i wrzodów żołądka.
- pobudza działanie trzustki, zatem wpływa pozytywnie na trawienie.
- dzięki lampce wina następuje szybsze i większe wydalanie przez nerki produktów przemiany materii.
- polepsza oddychanie, dzięki czemu podwyższa się pobór tlenu.
- przy skłonnościach do niestrawności dobrze zrobi wypity przed obiadem kieliszek wytrawnego wermutu z lodem lub likier miętowy po jedzeniu.
- kto cierpi na reumatyzm, powinien wypijać do obiadu kieliszek czerwonego wytrawnego wina, najlepiej kalifornijskiego lub francuskiego.
- przy kłopotach sercowych wypić należy kieliszek białego wytrawnego wina raz dziennie. Wino zawiera dużo magnezu i potasu, wzmacnia więc krążenie i mięsień sercowy.
Musimy jeszcze wiedzieć, że białe wina zawierają mniej garbników i mają dzięki temu łagodniejszy smak niż wina o innych kolorach. Są to wina np. z jabłek, agrestu, porzeczki białej i czerwonej, truskawek i niektórych odmian winogron. Natomiast wina czerwone mają smak bardziej cierpki. Powstają m.in. z czarnej porzeczki, czarnej jagody, jeżyny, wiśni, ciemnych odmian winogron. Wyróżnić możemy też wina różowe, musujące, gazowane, ziołowe, lecznicze, miody pitne i inne.
Spis treści
Winka nalewki i inne smakowitości
„Ergo Bibamus” - więc pijmy ...............................................7
Co o alkoholu mówi historia .................................................9
Polska..............................................................................11
Historia wina....................................................................15
Wino a zdrowie..................................................................21
Jak zrobić dobre wino........................................................23
Porady w skrócie...............................................................29
Polska specjalność - nalewki...............................................31
Z ogrodu ..........................................................................35
Z sadu..............................................................................71
Z lasów, ląk i pól.............................................................123
Prosto z ula.....................................................................147
Z jajek............................................................................161
Z kwiatów......................................................................167
Prosto z kuchni ...............................................................175
Ze zboża.........................................................................187
Inne specjały...................................................................195
Przepisy z lamusa ............................................................221
Wykaz przepisów.............................................................229
Literatura.......................................................................239
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Zbigniew Ogrodnik
-
Liczba stron:
248
-
Wymiary:
145x205
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-7377-215-1
-
Rok wydania:
2011