Wprowadzenie do książki
Tajniki suszenia żywności
Jak w pełni wykorzystać możliwości dehydratora
W książce Tajniki suszenia żywności znajdziesz cenne informacje na temat:
- zalet suszenia żywności;
- działanie dehydratora;
- wyboru dehydratora i akcesoriów kuchennych;
- sposobów na zachowanie smaku i koloru suszonych produktów;
- owoców i warzyw najlepiej nadających się do suszenia;
- elementów wpływających na czas suszenia żywności;
- metod przygotowywania żywności do suszenia;
- przechowywania wysuszonych produktów.
Suszone produkty to świetna przekąska, ale też niezwykły dodatek w naszej codziennej kuchni. Suszone owoce czy orzechy mam zawsze pod ręką w aucie, gdy dopadnie mnie głód. Suszone mięso, warzywa i zioła często goszczą w moim menu, bo są bardzo aromatycznym składnikiem dań. Ważne, by suszonki były dobrej jakości, bez zbędnych dodatków czy szkodliwych polepszaczy. Najlepiej robić je samemu. Z tą książką -prawdziwą encyklopedią suszenia żywności - nie będzie to wcale skomplikowane, a za to ile da przyjemności dla podniebienia i korzyści zdrowotnych!
EWA WACHOWICZ
Jeżeli myślisz, że suszarka do owoców może ci służyć jedynie do produkcji czipsów jabłkowych czy suszonych śliwek, to jesteś w błędzie! Książka Michelle Keogh nie tylko dostarcza niecodziennych pomysłów na suszone smakołyki, lecz także pokazuje, na co zwrócić uwagę przy wyborze tego urządzenia/jakich błędów unikać w procesie przygotowywania produktów i jak przechowywać suszone wyroby, aby nie traciły swoich właściwości i aromatu. Tajniki suszenia żywności to poradnik kompletny - pomoże ci oswoić suszarkę, maksymalnie ją wykorzystać i cały rok cieszyć się zdrowymi, domowymi przetworami.
AGATA GREGOROWICZ
Moda na zdrowe odżywianie i samowystarczalność w kuchni doprowadziła do eksplozji zainteresowania dehydratorami (suszarkami) do żywności. Te wszechstronne urządzenia umożliwiają przetwarzanie dużych ilości świeżych, sezonowych składników i pomagają wydobyć ich naturalny smak. Dzięki samodzielnemu przyrządzaniu zdrowych smakołyków urozmaicisz dietę swojej rodziny, a przy okazji sporo zaoszczędzisz! Możesz też mieć pewność, że w przeciwieństwie do sklepowych przekąsek, te przyrządzone przez ciebie będą wolne od sztucznych dodatków i substancji konserwujących.
W przepisach położono nacisk na produkty, które po przetworzeniu w dehydratorze mogą być przechowywane nawet miesiącami. To idealne rozwiązanie dla zabieganych osób, które mimo braku czasu pragną zadbać o zdrowie i właściwy sposób odżywiania.
W książce znajdziesz zarówno proste wskazówki dotyczące suszenia śliwek, winogron czy pomidorów, odpowiednie dla osób dopiero zaczynających przygodę z dehydratorem, jak i bardziej skomplikowane przepisy - wymagające większej wprawy w suszeniu żywności - dzięki którym przygotujesz np. nakrapiane ruloniki owocowe, chlebki, ciasteczka, a nawet naleśniki!
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Michelle Keogh
-
Tytuł oryginału:
Dehydrating at Home: Getting the Best from Your Dehydrator, from Fruit Leather to Meat Jerkies
-
Liczba stron:
192
-
Wymiary:
200x220
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-7579-520-2
-
Rok wydania:
2016