Wprowadzenie do książki
Ciastecznik Przepisy na sezonowe ciasta i desery
Często się zdarza, że pieczemy wtedy, gdy nadchodzą urodziny, imieniny lub z innej okazji zaprosiliśmy gości. Ja dobieram składniki do ciasta według pór roku i z jednej strony staram się korzystać z naszych polskich produktów sezonowych, lecz z drugiej strony bazuję na tym, co znajdę w sklepie. Truskawki dostaniecie teraz przez cały rok, ale czy zimą będą miały taki smak jak w maju? No i przede wszystkim, czy cena tych owoców będzie taka sama?
W programie nauczyłem się tego, że zawsze warto korzystać z lokalnych składników i produktów. Nie chodzi tutaj o reprymendę od Michała Brysia za wykorzystanie suszonych ziół, lecz o smak. Nie boję się korzystać z mrożonych owoców, jednak musicie pamiętać, że jeżeli korzystacie z takiego produktu, musicie potraktować go po królewsku, by wydobyć każdą drobinkę aromatu.
- Styczeń: jabłka, gruszki, dynie, marchew, melon
- Luty: jabłka, gruszki, dynie, marchew
- Marzec: jabłka, gruszki, dynie, marchew
- Kwiecień: jabłka, gruszki, marchew, rabarbar
- Maj: rabarbar, truskawki
- Czerwiec: cukinia, agrest, czereśnie, wiśnie
- Lipiec: arbuz, maliny, porzeczka czerwona i czarna, morele, czarny bez
- Sierpień: brzoskwinie, nektarynki, poziomki, jagody, winogrona
- Wrzesień: śliwki, jeżyny, pigwa, żurawina, figi, orzechy
- Październik: gruszki, jabłka, śliwki, pigwa, granat
- Listopad: gruszki, jabłka, banany, pigwa, dynia
- Grudzień: gruszki, jabłka, śliwki, suszone owoce
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Daniel Coceancig
-
Liczba stron:
196
-
Wymiary:
165x235
-
Oprawa:
Twarda
-
ISBN:
978-83-8087-537-1
-
Rok wydania:
2018