Wprowadzenie do książki
Desery Siostry Marii
Słowo „deser” pochodzi o francuskiego desservir, które oznacza sprzątać ze stołu. Deser jest zatem daniem podawanym na zakończenie biesiadowania przy stole - jest jego zwieńczeniem, ukoronowaniem. Należy do potraw słodkich i może być zimny, jak np. mus, krem, lód, galaretka albo ciepły jak np. suflet, budyń, naleśnik, albo też wypieczony jak np. tarta. Deser może również stanowić samodzielne danie podawane na podwieczorek lub do kawy czy herbaty.
Dzisiaj trudno sobie wyobrazić bez deseru jakąkolwiek uroczystość czy nawet spotkanie w gronie przyjaciół. Dlatego zamieściłam w tej książce wiele sprawdzonych przepisów na te wspaniałe słodkości, poczynając od niewielkich smakołyków podawanych w szklankach lub pucharkach, poprzez lody, sorbety i serniczki na zimno, na efektownych, ale nadzwyczaj prostych do wykonania, „tortach” naleśnikowych kończąc. Sądzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Zarówno wielbiciele lekkich, owocowych deserów, jak i ci, którzy wolą nieco bardziej kaloryczne słodkości. A ponieważ desery zazwyczaj wprawiają nas w dobry nastrój i poprawiają humor, warto poświęcić trochę czasu na ich przygotowanie. A zatem do dzieła i smacznego!
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Maria Goretti
-
Liczba stron:
297
-
Wymiary:
145x205
-
Oprawa:
Twarda
-
ISBN:
978-83-65222-77-0
-
Rok wydania:
2016