Wprowadzenie do książki
Dania i potrawy z ziemniaków
Ziemniak to najpopularniejsze w Polsce warzywo : jednocześnie podstawowy składnik codziennej diety wielu Polaków.
Ta niepozorna bulwa, często przez nas niedoceniana, pod względem kulinarnym jest niezwykle wszechstronna. Można ją spożywać samą po ugotowaniu, upieczeniu lub usmażeniu. Jest też podstawą wielu dań: kopytek, pyz, knedli, kartaczy, klusek, placków zapiekanek. Poza tym doskonale komponuje się z każdym rodzajem mięsa, rybami oraz innymi warzywami, a ze względu na swój delikatny, niezbyt wyrazisty smak doskonale łączy się z ziołami . przyprawami.
Dziś trudno sobie wyobrazić kuchnię bez tego warzywa. Dlatego postanowiłam ziemniakowi poświęcić nieco więcej uwagi i w jednej książce zebrać przepisy, których podstawą jest właśnie to wspaniałe warzywo. Wyszłam od prostych przepisów na ziemniaki, które można wykorzystać jako dodatek do drugich dań, poprzez różnego rodzaju ziemniaczane zapiekanki, dania z patelni, zupy, sałatki, na tradycyjnych ziemniaczanych plackach i kluskach kończąc. Myślę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. A dzięki temu, że przepisy są proste i nie wymagają żadnych dodatkowych umiejętności, z pewnością znajdą wielu zwolenników.
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Maria Goretti
-
Liczba stron:
284
-
Wymiary:
145x205
-
Oprawa:
Twarda
-
ISBN:
978-83-65222-84-8
-
Rok wydania:
2016