Wprowadzenie do książki
Kawa 100 przepisów
Książka ta jest o delektowaniu się kawą podczas jej przyrządzania, a następnie spożywania. Zawiera mnóstwo wspaniałych propozycji przygotowania napojów kawowych - gorących i zimnych, słodkich i wyrafinowanych smakowo, prostych w przygotowaniu i bardziej skomplikowanych. Autorka od dawna eksperymentuje ze smakami kawy i zachęca czytelników, by śmiało robili to samo.
Kawa jest stosunkowo nowym napojem — w znanej nam formie pije się ją zaledwie od sześciu wieków. Inaczej jest na przykład z herbatą, której tradycja sięga kilku tysięcy lat, a także z winem, które prawdopodobnie znano już 5 tysięcy lat temu. Jednak popularność kawy rosła tak szybko, że dzisiaj w wielu krajach dorównuje herbacie.
Wielka popularność kawy być może wzięła się stąd, że pomimo swego niezwykle intensywnego smaku i aromatu dobrze się komponuje z wieloma innymi smakami. Na przykład przepis na Icy Java Mint może dziwić zestawieniem składników, ale wychodzi z niego pyszny napój.
Niektórzy znawcy kawy są purystami i twierdzą, że należy ją pić tylko na gorąco, bez żadnych dodatków i cukru. Jednak Mary Ward za bardzo lubi ten napój, by traktować go tak surowo. Przez wiele lat uczyła konsumentów i sprzedawców, jak najlepiej zaparzać kawę; to doświadczenie nauczyło ją, że kawę można łączyć z setkami różnych smaków i dziwnych składników.
Nary Ward rozumie także, że nie każdy musi być koneserem, dlatego pisze bardzo rzeczowo, w sposób przystępny, a jednocześnie z dużym entuzjazmem. Proponowane przez nią napoje są często zaskakujące, niemniej proste do przygotowania, z łatwo dostępnych składników.
W pierwszej części książki, Mary Ward zapoznaje czytelników z podstawowymi informacjami o kawie. Drugi rozdział koniecznie muszą przeczytać te osoby, które chciałyby poprawić smak zaparzanej przez siebie kawy. W dalszej części autorka udziela kilku wskazówek, jak mieszać różne rodzaje kaw; pokazuje też, jak wypalać kawę domowym sposobem.
Do każdego z przepisów dołączone zostały informacje na temat wartości odżywczych. Wszędzie podana została nie tylko liczba kalorii, ale także węglowodanów, tłuszczu, procent kalorii pochodzących z tłuszczu, ilość cholesterolu, sodu, potasu, kofeiny, a w niektórych przypadkach także procent kalorii pochodzących z alkoholu.
Przepisy zostały tak dobrane, by wszystkie te składniki - zwłaszcza kofeina - występowały w umiarkowanych, bezpiecznych dawkach.
Książka ta może stanowić dobre wprowadzenie dla tych wszystkich, którzy jeszcze nie odkryli przyjemności picia dobrej kawy. Pokazuje, że kawą można się naprawdę delektować i podawać ją rodzinie i przyjaciołom na wiele różnych sposobów. Jednak nawet te osoby, które o kawie wiedzą już prawie wszystko, na pewno znajdą w niej kilka zaskakujących i wartych wypróbowania propozycji.
Szczegóły
-
Autor:
Mary Ward
-
Tytuł oryginału:
Top 100 Coffee Recipes:A Cookbook for Coffee Lovers
-
Objętość:
208
-
Oprawa:
Miękka
-
Format:
145x205
-
ISBN:
978-83-11-13044-9
-
Tłumacz:
Karolina Lossman-Bołdok
-
Rok wydania:
2012