Komosa Ryżowa Quinoa
Komosa ryżowa, roślina z rodziny komosowatych, spokrewniona jest ze szpinakiem oraz burakami i pochodzi z Ameryki Południowej, z rejonu Andów. Ziarno, zwane też quinoa lub ryżem peruwiańskim, ma wielkość nasion prosa. Istnieje ponad 1800 odmian komosy, a kolor ziaren oscyluje pomiędzy bladożółtym, przez czerwony i brązowy, aż do czarnego. Ziarna są miękkie, kremowe, ale mają twardawy ogonek. W sprzedaży znajdują się także takie produkty z komosy, jak mąka, makaron oraz płatki.
Pod względem odżywczym komosa to niesłychana roślina! FAO, Organizacja do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa przy ONZ, porównała wartość odżywczą komosy do pełnotłustego mleka w proszku. Ziarna zawierają więcej białek niż wszelkie inne zboża; w niektórych odmianach ich zawartość przekracza 20 %! Co najważniejsze, białko to zawiera wszystkie istotne aminokwasy, szczególnie bogate jest w lizynę, metioninę oraz cystynę. W połączeniu z ziarnami innych zbóż uzyskuje się kompletny zestaw białek. Ziarna są także doskonałym uzupełnieniem soi, która ma niższą zawartość metioniny i cystyny. Komosa zawiera przy tym żelazo, potas, ryboflawinę, witaminę niacynę i tjaninę. Spośród obecnych w niej minerałów należy wymienić magnez, cynk i mangan, a także kwas foliowy. W skład komosy wchodzi przynajmniej szesnaście różnych saponin triterpenowych, które wykazują właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, a także hamują wchłanianie cholesterolu.