Wczytuję dane...
KOD: 978-83-61524-06-9
Autor: Jean Carper
EAN: 9788361524069
Koszt wysyłki od: 9.90 PLN
Wydawca: Vesper

EGZEMPLARZ EKSPOZYCYJNY
Uszkodzenia obejmują:

  • zabrudzenia
  • otarcia okładki
  • zagięcia i zbicia rogów
  • wgniecenia brzegów okładki

Uszkodzenia nie wpływają na czytelność tekstu.

Wprowadzenie do książki

Apteka żywności

Nowoczesne i niezwykłe odkrycia leczniczego działania żywności

   Jogurt poprawia działanie obronne układu odpornościowego, skutecznie pomaga leczyć biegunki, częstokroć działając lepiej niż typowe leki przeciwbiegunkowe, zawierając też substancje działające silnie antybiotykowo. Cebula podnosi poziom korzystnego cholesterolu HDL, czyniąc to niekiedy lepiej niż typowe preparaty farmakologiczne. Składniki czosnku konkurują z aspiryną w działaniu przeciwkrzepliwym, pomagając w zapobieganiu atakom serca i udarom mózgu. Ryby (zwłaszcza makrela) pomagają obniżać podwyższone ciśnienie tętnicze krwi. Imbir hamuje chorobę lokomocyjną co najmniej równie silnie, jak     Dramamina (Aviomarin). Dwie łyżeczki cukru przed snem mogą pozwolić na rezygnację z pigułki nasennej. Czerwone wino jest czynnikiem przeciwbakteryjnym.
   Takie sięganie do leczniczych właściwości pokarmów nie jest zabawą. Jest to praca, której poświęcają się całe zespoły wybitnych lekarzy i naukowców w różnych krajach. Wyniki ich pracy rzucają nowe światło na lecznicze i profilaktyczne siły drzemiące w żywności. Dzięki tym badaniom udaje się wyodrębnić wiele dotychczas nie znanych składników, z których potem powstają nowe leki.
   Na jakim etapie są te poszukiwania? Na to pytanie daje odpowiedź ta właśnie książka, będąca efektem mojej dwuletniej pracy. Różni się ona od innych książek na temat żywności i żywienia, gdyż jest po prostu sprawozdaniem z bieżącego stanu badań naukowych.
Intencją tej książki jest:

  • uwidocznienie lawinowego wręcz rozwoju badań nad farmakologią żywności 
  • kronikarskie spisanie historii najbardziej znaczących odkryć 
  • przedstawienie Czytelnikom w sposób zrozumiały możliwych mechanizmów działania składników żywnościowych 
  • podanie najbardziej wyczerpujących informacji o profilaktycznym i leczniczym działaniu pokarmów, co do których mamy dowody naukowe oraz wskazanie, w jaki sposób najlepiej wykorzystywać te działania.

   Innymi słowy książka ta ma pomóc Czytelnikom w wyborze takiego sposobu odżywiania się, by żyć długo w zdrowiu, zachowując dobre samopoczucie.

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Jean Carper

  • Tytuł oryginału: 

    The Food Pharmacy: Dramatic New Evidence That Food is Your Best Medicine

  • Liczba stron: 

    354

  • Wymiary: 

    145x205

  • Oprawa: 

    Miękka

  • ISBN: 

    978-83-61524-06-9

  • Tłumacz: 

    Konrad Pszczołowski

  • Rok wydania: 

    2008

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...