Wprowadzenie do książki
Zdrowy chleb
Chleb to podstawa naszej diety. Powinien być smaczny, ale również zdrowy. Coraz trudniej kupić dziś pieczywo bez ulepszaczy oraz konserwantów, dlatego proponujemy państwu powrót do tradycji wypieku chleba w domu. Dkaraowe wyroby dają nam pewność tego, co jemy i podajemy swoim bliskim.
Pieczywo to przede wszystkim źródło dużej ilości węglowodanów.
Nasza codzienna dieta powinna się składać z:
- węglowodanów (55-60%)
- białka (10-15%)
- tłuszczów (mniej niż 30%).
Węglowodany posiadają ogromną zdolność pochłaniania wody, więc zawarte w pieczywie są dobrymi wypełniaczami żołądka.
Dostarczają również mniej kalorii niż tłuszcze zwierzęce. Objętościowo możemy zjeść takie same porcje mięsa i chleba, lecz w chlebowej porcji jest mniej kalorii. Ponadto produkty o dużej zawartości węglowodanów i błonnika, czyli np. właśnie pieczywo, wymagają lepszego przeżuwania. W efekcie jemy wolniej i szybciej czujemy się nasyceni. Dietetycy zapewniają, że to nie chleb tuczy, lecz dodatki do niego: 100 g chleba staropolskiego to 221 kcal, żytniego pełnoziamistego - 239 kcal, żytniego razowego - 225 kcal, bagietki - 285 kcal, bułki maślanej - 329 kcal.
Ciemne pieczywo zawiera błonnik pokarmowy, gdyż wyprodukowano je z mąki z pełnego przemiału zawierającej wszystkie składniki ziarna. Jest również bogate w składniki mineralne i witaminy. Zalecane zwłaszcza dla osób cierpiących na zaparcie, walczących z częstymi napadami głodu lub nadmiarem kilogramów. Pieczywo jasne jest natomiast polecane przede wszystkim ludziom o wrażliwym przewodzie pokarmowym - skarżącym się na wzdęcia czy uczucie nadkwaśności. Tak więc obok makaronu, ryżu, kaszy i innych zbóż chleb powinien znaleźć swoje miejsce w naszej codziennej diecie.
Widzimy, że chleb jest nie tylko zdrowy, ale także - wbrew powszechnej opinii - zawiera mniej kalorii niż większość produktów spożywczych.
Któż z nas nie pamięta wspaniałego zapachu płynącego z kuchni, gdy nasze babcie piekły chleb... Niepowtarzalny i wyjątkowy smak, którego nie zaznamy, jedząc chleb z nowoczesnych piekarni. Zapraszamy zatem do domowego wypiekania chleba, co nie jest wcale trudne, a przynosi mnóstwo radości!
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Monika von Basse
-
Liczba stron:
32
-
Wymiary:
145x205
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-7774-341-6
-
Rok wydania:
2012