Wprowadzenie do książki
Zioła siostry Marii
Zioła, dzisiaj nieco już zapomniane, towarzyszyły ludziom od pokoleń. Używano ich zarówno jako surowca leczniczego, naturalnych kosmetyków oraz dodatków kulinarnych.
Warto zdać sobie sprawę z tego, że zioła to nie tylko dostępne w sklepach i na targach, aromatyczne rośliny pochodzące z zamorskich krain, popularne herbatki oraz mieszanki w formie „fixów”, ale także przyprawy codziennie obecne w naszej kuchni - pietruszka, lubczyk, Kminek, pieprz. Z pewnością zadziwią nas także właściwości zwykłych warzyw, jak kapusta czy cebula oraz rosnących obok domów krzewów i krzewinek - poziomki, porzeczki oraz dobrze nam znanej jagody. Wszystkie one mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i urodę, trzeba tylko wiedzieć, jak, kiedy i w jakim celu ich używać.
W Ziołach Siostry Marii zamieszczono zarówno opis kilkudziesięciu najczęściej spotykanych ziół wykorzystywanych w ziołolecznictwie i w kuchni, wiele ciekawych przepisów na ziołowe przysmaki oraz receptury na maseczki, kąpiele, herbatki i inhalacje.
Szczęść Boże! s. Maria Goretti
Szczegóły
-
Autor:
Maria Goretti
-
Objętość:
300
-
Oprawa:
Twarda
-
Format:
145x205
-
ISBN:
978-83-635496-73-1
-
Rok wydania:
2014
-
Wydanie:
1