Wczytuję dane...

Dietetyka według Medycyny Chińskiej

Dietetyka według Medycyny Chińskiej

    Zachodnia terapia dietetyczna, będąca relatywnie młodą dziedziną nauki, odnosi się głównie do kryteriów ilościowych pożywienia. Klasyfikuje produkty spożywcze w odniesieniu do składników odżywczych, takich jak węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy, pierwiastki śladowe i minerały. Na przykład chorującym na cukrzycę zaleca dietę ilościową, w której mierzy się indeks glikemiczny produktów spożywczych. Jednakże w świecie zachodnim zwiększa się zainteresowanie jakością pożywienia, częściowo z powodu nagłego wzrostu dolegliwości związanych z odżywianiem, a także obserwacji, że ta sama żywność może wywoływać u ludzi reakcje o różnym stopniu nasilenia. Podobnie jak akupunktura i ziołolecznictwo, chińska terapia pożywieniem daje wiele możliwości w tym kontekście.
   Współczesne zachodnie metody naukowe nie są jeszcze w stanie przedstawić wiarygodnego wyjaśnienia dla aspektu energetycznego obecnego w dietetyce chińskiej. Trudności w radzeniu sobie z nieznanymi koncepcjami zaczynają się już od pojęcia qi, które jest postrzegane na Zachodzie przez pryzmat intelektualnego sceptycyzmu. Jednakże qi może być bezpośrednio doświadczane poprzez praktykowanie qi gong (sztuki leczenia, która łączy w sobie ruch i medytację).
   Tą książką chciałbym wzbudzić w czytelnikach ciekawość, która zawsze stanowi impuls do ruszenia naprzód i czynienia postępów. Dietetyka chińska jest doskonałą -i smakowitą - metodą, dzięki której możemy bliżej przyjrzeć się temu, co jemy, oraz wyjść poza to, co już wiemy i do czego przywykliśmy. Stanowi to dla nas wyzwanie do podjęcia praktycznych eksperymentów, ponieważ tylko ci, którzy przekują teorię w praktykę, poprzez gotowanie będą czerpać korzyści zarówno dla ciała, jak i dla duszy!
   Cieszę się, że Chinese Nutrition Therapy (Chińska terapia pożywieniem) miała pozytywny odbiór w świecie anglojęzycznym, w rezultacie bowiem po krótkim czasie zaistniała konieczność jej powtórnego wydania. Chciałbym skorzystać z okazji i włączyć do drugiego wydania dwa zagadnienia, które zdają się mieć wielkie znaczenie w codziennej praktyce klinicznej: problem nadwagi oraz wzrastającej liczby pacjentów, którzy szukają u mnie porady medycznej w związku z objawami zmęczenia fizycznego i/lub emocjonalnego, aż do poziomu wyczerpania. Udowodniono, że przy tego rodzaju problemach dietetyka chińska jest bardzo skuteczna i oferuje doskonałe możliwości, dzięki którym można również pomóc samemu sobie Z przyjemnością przyjmę wszelkie sugestie, rady i doniesienia oparte na doświadczeniach moich czytelników, mam również nadzieję, że ci z Was, których moja książka zainspiruje do działań terapeutycznych czy też kulinarnych, osiągną sukces i zamierzone cele!
  Joerg Kastner, MD, LAc Jesień 2008 roku

Terapia Pożywieniem
Terapia Pożywieniem

W książce znajdziecie:

  • Podstawowe zasady tradycyjnej medycyny chińskiej oraz dietetyki chińskiej
  • Przyczyny chorób
  • Energetyka pożywienia
  • Związek smaków z systemem narządów
  • Metody gotowania w szczegółach
  • Metodologię terapii żywieniowej
  • Dietetykę chińską w praktyce
  • Podstawowe zalecenia dietetyki chińskiej
  • Odżywianie i rytmy pór roku
  • Odżywianie i czynniki patogenne
  • Odżywianie i cykl życia ludzkiego
  • Zastosowanie dietetyki chińskiej i terapii
  • Ogólne zastosowanie dietetyki chińskiej
  • Zastosowanie dietetyki chińskiej dla określonych przypadków
    • śledziona, trzustka-żołądek - przemiana ziemi
    • płuca-jelito grube przemiana metalu
    • neki-pęcherz moczowy przemiana wody
    • wątroba pęcherzyk żółciowy - przemiana drzewa
    • serce jelito cienkie - przemiana ognia
  • Klasyfikacja produktów spożywczych
  • Przypadki kliniczne
    • dolegliwości układu oddechowego
    • dolegliwości żołądkowo-jelitowe
    • otyłość
    • zaburzenia układu krążenia
    • dolegliwości oczu
    • dolegliwości skórne
    • dolegliwości układu moczowo-płciowego 
    • dolegliwości ginekologiczne
  • Dietetyka chińska w skrócie