Wczytuję dane...
KOD: 978-83-64278-77-8
Autor: Caroline Dow
Dostępność: 24 godzin
Koszt wysyłki od: 7.90 PLN
Wydawca: Vital

Wprowadzenie do książki

Uzdrawiająca moc herbaty

Terapeutyczne właściwości tradycyjnych herbat i ziołowych naparów.

   Owoce i warzywa zawierają naturalne pigmenty, które nie tylko przyciągają wzrok, ale również posiadają wartości odżywcze. Koncepcja, że każdy codziennie powinien zjadać tęczę kolorów pochodzącą z owoców i warzyw w celu przywrócenia lub utrzymania dobrego zdrowia, zyskuje na popularności. Na przykład chromoterapeuci twierdzą, że czerwony sos z pomidorów chroni przed chorobami serca i nowotworami - zwłaszcza prostaty. Pomarańczowy beta-karoten w zupie dyniowej wzmacnia układ odpornościowy i pomaga zachować młodzieńczy wygląd oczu. Niebieskie jagody w koktajlu mlecznym zawierają silny przeciwutleniacz - antocyjan - poprawiający pamięć i redukujący ryzyko wystąpienia choroby serca i udaru.
   Psychologia koloru ma związek z podejściem pacjenta do tego, co spożywa. Dlatego, jeśli ktoś wierzy, że kolor pożywienia lub napoju pomoże mu pozbyć się choroby, wtedy naturalne działanie tych produktów zostanie najprawdopodobniej spotęgowane. To nie jest tylko efekt placebo, ponieważ zarówno pokarm, jak i płyny zawierają składniki o udowodnionym działaniu terapeutycznym. Chodzi o to, żeby pacjent, dzięki swemu otwartemu i optymistycznemu podejściu wspomagał proces leczenia.
   Natomiast jeśli chodzi o kolory herbaty, w grę wchodzi więcej czynników. Odcień herbaty zależy w pewnym stopniu od klimatu, położenia nad poziomem morza, gleby, na której rośnie krzew, warunków pogodowych oraz od tego, gdzie i jak jest przetwarzana przez różnych producentów i o jakich porach. Lekko utleniona herbata jest zieleńsza, z kolei mocniej utleniona jest czerwieńsza. Jednak nawet herbaty o kolorach pośrednich pomiędzy najzieleńszym a najczerwieńszym wywierają stałe, zauważalne oddziaływanie na organizm. Każda herbata, czy to zwykła, czy ziołowa ma jakiś kolor. Nawet herbaty jednoskładnikowe, w tym ziołowe herbaty, posiadają różne kolory. Istnieje pięć podstawowych kolorów herbat: biały (który często przechodzi w żółty), zielony, pomarańczowy, czerwony i brązowy. Są również herbaty o kolorze czarnym, jednak kolor ten zazwyczaj występuje wtedy, gdy herbata jest zbyt długo parzona.
   Ogólnie rzecz biorąc, białe herbaty mają działanie relaksacyjne i można je pić w celach duchowych, czyli na przykład po to, aby lepiej medytować. Zieleń symbolizuje równowagę ciała, umysłu i ducha. Zielone herbaty często pije się w celu poprawy zdrowia. Nie każda zielona herbata ma zielony kolor w filiżance. Może mieć kolor żółty jak żółta herbata. Czarne herbaty, które - jeśli długo je parzymy - zmieniają kolor na mahoniowo czerwony lub pomarańczowo bursztynowy, dodają energii i zwiększają skupienie. Nieprzypadkowo zawierają również najwięcej kofeiny. Według chromoterapeutów herbaty o odcieniu brązowawym pomagają pozbyć się poczucia niezdecydowania, poprawiają koncentrację i pobudzają układ trawienny. Takimi herbatami są liczne odmiany herbat czarnych, na przykład kuan yin, która w filiżance przybiera kolor brązowawo zielony oraz herbaty puerh. Jeśli natomiast chodzi o ziołowe herbaty, palony korzeń mniszka lekarskiego w herbacie nadaje im jasnobrązowy kolor.
   Bez względu na kolor wszystkie zwykle i ziołowe herbaty powinny w filiżance być klarowne. Więcej informacji na temat kolorów specyficznych herbat i ich wykorzystania w leczeniu znajdziesz w kolejnych rozdziałach.

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Caroline Dow

  • Tytuł oryginału: 

    The Healing Power of Tea: Simple Teas & Tisanes to Remedy

  • Liczba stron: 

    232

  • Wymiary: 

    145x205

  • Oprawa: 

    Miękka

  • ISBN: 

    978-83-64278-77-8

  • Rok wydania: 

    2015

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...