Domowy Wypiek Chleba
Wczytuję dane...
KOD: 978-83-63803-25-4
Autor: Małgorzata Puzio
Koszt wysyłki od: 6.90 PLN

Wprowadzenie do książki

Domowy wypiek chleba

  Zachęcamy Państwa do domowego wypieku pieczywa. W dzisiejszych czasach nie powinien on sprawiać szczególnej trudności, a na pewno przyniesie 'mnóstwo radości i satysfakcji. Domowy chleb na zakwasie uszlachetni naszą codzienną dietę, w której nie brak pieczywa pełnego — niestety — obcych dodatków i polepszaczy. W porównaniu z nimi domowy zakwas to porcja zdrowia — naturalna fermentacja, wywołana przez żywe bakterie kwasu mlekowego, eliminuje związki rakotwórcze oraz stymuluje nasz system immunologiczny.


   W niniejszym zbiorku przepisów, mamy nadzieję, każdy znajdzie coś dla siebie. Smaczne ciemne chleby, chrupiące bułeczki i inne smakołyki — niech cieszą całą Waszą rodzinę.

   Porady dla początkujących

  • Do wypieku domowego pieczywa należy używać tylko świeżych drożdży, gdyż stare i zwietrzałe tracą zdolność fermentacyjną. Drożdże w proszku nie mogą być przeterminowane. 
  • W przypadku wyrabiania ciasta drożdżowego w automacie sól i drożdże nie powinny wejść w kontakt przed wymieszaniem ciasta. 
  • Podczas wyrabiania ręcznego ciasto należy mieszać cały czas w jednym kierunku, aby mogło dobrze wyrosnąć. 
  • Formy do pieczenia chleba powinno się wypełniać tylko do połowy lub jednej trze- ciej ich wysokości, przewidując, że ciasto wyrośnie. 
  • Podczas pieczenia chleba i ciast drożdżowych należy unikać otwierania drzwiczek piekarnika i przesuwania form, bo grozi to opadnięciem ciasta. 
  • Aby uzyskać pulchny wypiek, warto nawilżyć piekarnik - na przykład wstawiając do środka żaroodporne naczynie z wodą. 
  • Świeżego pieczywa nie warto wkładać do woreczka foliowego, gdyż szybko straci smak i aromat, zamieniając się w glinę. 
  • Pieczywo najlepiej przechowywać w chłodnym i czystym miejscu, w pojemniku z drewna, lnianym woreczku lub torebce papierowej.

Życzymy udanych wypieków!

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Małgorzata Puzio

  • Liczba stron: 

    63

  • Wymiary: 

    165x235

  • Oprawa: 

    Miękka

  • ISBN: 

    978-83-63803-25-4

  • Rok wydania: 

    2013

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...