Wprowadzenie do książki
Domowy wypiek chleba
Zachęcamy Państwa do domowego wypieku pieczywa. W dzisiejszych czasach nie powinien on sprawiać szczególnej trudności, a na pewno przyniesie 'mnóstwo radości i satysfakcji. Domowy chleb na zakwasie uszlachetni naszą codzienną dietę, w której nie brak pieczywa pełnego — niestety — obcych dodatków i polepszaczy. W porównaniu z nimi domowy zakwas to porcja zdrowia — naturalna fermentacja, wywołana przez żywe bakterie kwasu mlekowego, eliminuje związki rakotwórcze oraz stymuluje nasz system immunologiczny.
W niniejszym zbiorku przepisów, mamy nadzieję, każdy znajdzie coś dla siebie. Smaczne ciemne chleby, chrupiące bułeczki i inne smakołyki — niech cieszą całą Waszą rodzinę.
Porady dla początkujących
- Do wypieku domowego pieczywa należy używać tylko świeżych drożdży, gdyż stare i zwietrzałe tracą zdolność fermentacyjną. Drożdże w proszku nie mogą być przeterminowane.
- W przypadku wyrabiania ciasta drożdżowego w automacie sól i drożdże nie powinny wejść w kontakt przed wymieszaniem ciasta.
- Podczas wyrabiania ręcznego ciasto należy mieszać cały czas w jednym kierunku, aby mogło dobrze wyrosnąć.
- Formy do pieczenia chleba powinno się wypełniać tylko do połowy lub jednej trze- ciej ich wysokości, przewidując, że ciasto wyrośnie.
- Podczas pieczenia chleba i ciast drożdżowych należy unikać otwierania drzwiczek piekarnika i przesuwania form, bo grozi to opadnięciem ciasta.
- Aby uzyskać pulchny wypiek, warto nawilżyć piekarnik - na przykład wstawiając do środka żaroodporne naczynie z wodą.
- Świeżego pieczywa nie warto wkładać do woreczka foliowego, gdyż szybko straci smak i aromat, zamieniając się w glinę.
- Pieczywo najlepiej przechowywać w chłodnym i czystym miejscu, w pojemniku z drewna, lnianym woreczku lub torebce papierowej.
Życzymy udanych wypieków!
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Małgorzata Puzio
-
Liczba stron:
63
-
Wymiary:
165x235
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-63803-25-4
-
Rok wydania:
2013