Jogurtownica EasiYo
Wczytuję dane...
KOD: 9416892100017
Koszt wysyłki: Wysyłka gratis!

Jogurtownica

  Jogurtownica jest prostym w użyciu urządzeniem do domowej produkcji jogurtu, kefiru, kwaśnego mleka, masła i sera.
Proponujemy Państwu również żywe szczepy bakteryjne potrzebne do ich wytworzenia. Zapewnią one właściwą jakość i smak produktów jak również zawartość odpowiednich rodzajów i ilości pożytecznych bakterii. Do jogurtownicy załączona jest saszetka do rozpoczęcia domowego wytwarzania jogurtu.

DLACZEGO WARTO WYTWARZAĆ WŁASNE PRODUKTY ?

   Tylko świeże produkty zawierają miliony żywych i aktywnych bakterii korzystnie wpływających (działających) na nasze zdrowie. Im świeższy produkt, tym jest ich więcej. Żaden z wytwarzanych przemysłowo produktów nigdy nie będzie tak świeży jak produkt domowy. Wytworzone z naszych saszetek domowy jogurt, kefir i kwaśne mleko zawierają kwas mlekowy, żywe kultury bakterii, dużą ilość łatwo przyswajalnych składników odżywczych m.i.n. wapnia, witaminy A, witamin z grupy B, witaminy K2, białka.
   Bakterie kwasu mlekowego występują naturalnie w przewodzie pokarmowym człowieka i są odpowiedzialne m.i.n. za prawidłowe trawienie i wchłanianie pokarmu, ułatwiają właściwe wypróżnianie, wytwarzanie substancji zwalczających szkodliwe bakterie i wiele innych funkcji.

​Dlatego produkty te poleca się m.i.n.:

  • osobom po antybiotykoterapii
  • w przypadku zaparć i innych problemów z trawieniem
  • osobom odchudzających się, ponieważ jogurt/ kefir/ kwaśne mleko stanowią doskonały niskokaloryczny i lekkostrawny zamiennik mleka, śmietany i majonezu w przepisach
  • osobom starszym, kobietom w ciąży i dzieciom ze względu na łatwą przyswajalność składników odżywczych (obecność żywych bakterii)
  • osobom z obniżoną odpornością 
  • osobom prowadzącym intensywny tryb życia lub uprawiającym sporty Inne zalety naszych produktów: 
  • nie zawierają składników modyfikowanych genetycznie, cukru, zagęszczaczy, konserwantów, sztucznych barwników ani aromatów przez co są dobrze tolerowane przez osoby z alergiami i zaburzeniami trawienia oraz chorobami przewlekłymi 
  • nadają się dla osób na diecie wegańskiej, ponieważ mogą być przygotowywane z mleka sojowego 
  • nie zawierają glutenu 
  • nie zawierają laktozy 

​WYTWARZANIE:
Najlepiej używać mleka pełnotłustego krowiego, koziego lub sojowego.

  1. Podgrzewamy 1 litr mleka do temp.80˚C, aby zabić obce bakterie (pojawia się pierwszy kożuszek). 
  2. Przelewamy mleko od naczynia: termosu, naczynia ceramicznego, garnka lub jogurtownicy-studzimy do temp.42˚C (w pobliżu kaloryfera). im dłużej jogurt będzie fermentował, tym mocniejszy będzie smak i kwaśność. Podczas fementacji unikać wstrząsów naczynia. 
  3. Po skwaszeniu wstawiamy do lodówki na 6-12 godzin celem dojrzewania. 
  4. Tak przygotowany jogurt nadaje się do spożycia, ale stanowi również źródło bakterii do następnego przetwarzania. Na każdy litr nowo przygotowanego mleka dajemy 4 łyżki stołowe z poprzednio wytworzonego jogurtu. Mieszamy, pozostawiamy do skwaszenia itd. Rozmnażanie można powtarzać wielokrotnie, również ilościowo aż do chwili gdy jogurt straci swoje właściwości-konsystencję, zapach. Oznacza to, że należy zaszczepić nową kulturę bakterii.