-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.IP Ingredients GmbH
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Jogurtownica
Jogurtownica jest prostym w użyciu urządzeniem do domowej produkcji jogurtu, kefiru, kwaśnego mleka, masła i sera.
Proponujemy Państwu również żywe szczepy bakteryjne potrzebne do ich wytworzenia. Zapewnią one właściwą jakość i smak produktów jak również zawartość odpowiednich rodzajów i ilości pożytecznych bakterii. Do jogurtownicy załączona jest saszetka do rozpoczęcia domowego wytwarzania jogurtu.
DLACZEGO WARTO WYTWARZAĆ WŁASNE PRODUKTY ?
Tylko świeże produkty zawierają miliony żywych i aktywnych bakterii korzystnie wpływających (działających) na nasze zdrowie. Im świeższy produkt, tym jest ich więcej. Żaden z wytwarzanych przemysłowo produktów nigdy nie będzie tak świeży jak produkt domowy. Wytworzone z naszych saszetek domowy jogurt, kefir i kwaśne mleko zawierają kwas mlekowy, żywe kultury bakterii, dużą ilość łatwo przyswajalnych składników odżywczych m.i.n. wapnia, witaminy A, witamin z grupy B, witaminy K2, białka.
Bakterie kwasu mlekowego występują naturalnie w przewodzie pokarmowym człowieka i są odpowiedzialne m.i.n. za prawidłowe trawienie i wchłanianie pokarmu, ułatwiają właściwe wypróżnianie, wytwarzanie substancji zwalczających szkodliwe bakterie i wiele innych funkcji.
Dlatego produkty te poleca się m.i.n.:
- osobom po antybiotykoterapii
- w przypadku zaparć i innych problemów z trawieniem
- osobom odchudzających się, ponieważ jogurt/ kefir/ kwaśne mleko stanowią doskonały niskokaloryczny i lekkostrawny zamiennik mleka, śmietany i majonezu w przepisach
- osobom starszym, kobietom w ciąży i dzieciom ze względu na łatwą przyswajalność składników odżywczych (obecność żywych bakterii)
- osobom z obniżoną odpornością
- osobom prowadzącym intensywny tryb życia lub uprawiającym sporty Inne zalety naszych produktów:
- nie zawierają składników modyfikowanych genetycznie, cukru, zagęszczaczy, konserwantów, sztucznych barwników ani aromatów przez co są dobrze tolerowane przez osoby z alergiami i zaburzeniami trawienia oraz chorobami przewlekłymi
- nadają się dla osób na diecie wegańskiej, ponieważ mogą być przygotowywane z mleka sojowego
- nie zawierają glutenu
- nie zawierają laktozy
WYTWARZANIE:
Najlepiej używać mleka pełnotłustego krowiego, koziego lub sojowego.
- Podgrzewamy 1 litr mleka do temp.80˚C, aby zabić obce bakterie (pojawia się pierwszy kożuszek).
- Przelewamy mleko od naczynia: termosu, naczynia ceramicznego, garnka lub jogurtownicy-studzimy do temp.42˚C (w pobliżu kaloryfera). im dłużej jogurt będzie fermentował, tym mocniejszy będzie smak i kwaśność. Podczas fementacji unikać wstrząsów naczynia.
- Po skwaszeniu wstawiamy do lodówki na 6-12 godzin celem dojrzewania.
- Tak przygotowany jogurt nadaje się do spożycia, ale stanowi również źródło bakterii do następnego przetwarzania. Na każdy litr nowo przygotowanego mleka dajemy 4 łyżki stołowe z poprzednio wytworzonego jogurtu. Mieszamy, pozostawiamy do skwaszenia itd. Rozmnażanie można powtarzać wielokrotnie, również ilościowo aż do chwili gdy jogurt straci swoje właściwości-konsystencję, zapach. Oznacza to, że należy zaszczepić nową kulturę bakterii.