Wprowadzenie do książki
Dania i potrawy z ryb Siostry Marii
Ryby to nadal rzadki gość na polskich stołach, choć wszyscy wiedzą, że są zdrowe. Poza Wigilią i okresem Wielkiego Postu nie często pojawią się na naszych talerzach. A przecież ryby są doskonałą alternatywą dla wszelkiego rodzaju mięs. Są nie tylko pożywne i lekkostrawne, ale zawierają wiele cennych składników dla naszego organizmu, w tym ogromnie ważne kwasy omega-3. Kwasy te są niezbędne do prawidłowego rozwoju mózgu i działania systemu nerwowego. Badania wykazały, że mają również działanie przeciw-nowotworowe, zwłaszcza w przypadku raka piersi, prostaty czy jelita grubego. Obniżają też poziom złego cholesterolu, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia zawału. Korzystnie oddziałują na stan skóry i włosów. Słowem trudno przecenić dobroczynny wpływ ryb na nasze zdrowie. Dlatego tym razem postanowiłam poświęcić rybom oddzielną książkę, w której zamieściłam sprawdzone i wypróbowane przepisy na przyrządzanie nie tylko ryb, ale również owoców morza. Choć są one w Polsce jeszcze mało popularne, to coraz łatwiej dostać je w sklepach rybnych i warto pokusić się o spróbowanie tych specjałów. One również są wyjątkowo zdrowe.
Książkę podzieliłam na trzy rozdziały: w pierwszym znajdują się przepisy na zupy, w drugim - na pasty, tatary, kanapki i sałatki rybne, zaś w trzecim - na dania z ryb i owoców morza doskonałe na obiad lub przyjęcie. Sądzę, że każdy znajdzie w tej książce coś dla siebie.
A zatem smacznego i szczęść Boże!
s. Maria Goretti
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Maria Goretti
-
Liczba stron:
288
-
Wymiary:
145x205
-
Oprawa:
Twarda
-
ISBN:
978-83-65222-92-3
-
Rok wydania:
2016