Człowiek jest jedynym stworzeniem, dla którego odżywianie się stanowi nie tylko konieczność warunkującą przetrwanie, ale także zasadniczy czynnik dobrego samopoczucia. To znaczenie przypisywane jedzeniu znakomicie odzwierciedla pismo chińskie, jedno z najstarszych na świecie, w którym znak wyrażający słowo „żywność" jest połączeniem znaków „poprawiać" i „człowiek". „Poprawianie człowieka" poprzez odżywianie wydaje się także nieobce starożytnym filozofom greckim, skoro wyraz „dieta" (gr. diaita) znaczy „styl życia", „sztuka życia"; według Epikura chodzi tu o sztukę nieustającego poszukiwania harmonii i równowagi, która zapewnia przyjemność i poprawia stan zdrowia. Jedną z najlepszych ilustracji tego poszukiwania równowagi jest niewiarygodnie duża liczba produktów, zwłaszcza pochodzenia roślinnego, które odkryto w przyrodzie i zdefiniowano w toku ewolucji. Warzywa, owoce, korzenie, zboża, nasiona odgrywały zasadniczą rolę zarówno w rozwoju tradycji kulinarnych związanych z postępem cywilizacji, jak i w zapobieganiu chorobom.
Troska człowieka o dobre i właściwe odżywianie wynika bez wątpienia ze świadomości, że nasze życie jest krótkie i kruche, że każdy z nas jest śmiertelny. W toku ewolucji świadomość ta motywowała człowieka do pozostawiania swoich spadkobierców, ale także do wielkich czynów, wspaniałych podbojów czy tworzenia dzieł, które przedłużyłyby jego „życie" po śmierci. Naszego życia bowiem nie warunkują jedynie przekazywane nam geny; polega ono także na działaniu, tworzeniu i kształtowaniu otoczenia w taki sposób, żeby krótki czas ziemskiej egzystencji zrekompensowała pamięć przyszłych pokoleń o naszych osiągnięciach.
Z praktycznego punktu widzenia to poszukiwanie spełnienia zawsze bezpośrednio zależało od stanu zdrowia, bo im dłuższe życie, tym większa szansa i możliwości wykorzystania danego nam czasu na osiągnięcie zamierzonych celów. Nic więc dziwnego, że życie w dobrym zdrowiu było i jest przedmiotem troski czy wręcz obsesji wielu ludzi. Często zapominamy, że nowożytna medycyna, która stanowi przecież tak istotny element nowoczesnego życia, jest w dziejach ludzkości zjawiskiem stosunkowo nowym (XVI w.), a ogromny jej postęp datuje się zaledwie od pół wieku (od lat 80. XX w. rozwija się tzw. medycyna oparta na faktach). W praktyce jednak ludzie od pradziejów rekompensowali sobie brak możliwości leczenia unikaniem chorób, głównie przez odkrywanie pokarmów i zgłębianie ich właściwości pod kątem oddziaływania na zdrowie i samopoczucie.
Z tej pradawnej relacji między odżywianiem i jego profilaktycznym oddziaływaniem można wyciągnąć ważną naukę. Wszak liczne choroby współcześnie nękające ludzkość: nowotwory, cukrzyca czy schorzenia sercowo-naczynio we, mają bezpośredni związek z naszym trybem życia, a zatem także ze sposobem odżywiania, i dlatego, w pewnym zakresie, są możliwe do uniknięcia. Profilaktyka ma ogromne znaczenie, bo w wyniku tych chorób corocznie umiera 36 milionów osób. Ocenia się, że jeśli nie podejmie się odpowiednich przeciwdziałali, to w następnym pokoleniu po raz pierwszy przeciętna szacunkowa długość życia będzie krótsza niż w generacji poprzedzającej. Nawet gdyby założyć, że postęp medycyny pozwoli zniwelować liczne negatywne skutki związane z tymi chronicznymi chorobami, nie zmieni to faktu, że życie w dobrym zdrowiu pozostanie najważniejszym celem człowieka.
Uważamy, że obecna tendencja wzrostu zachorowań na najważniejsze choroby cywilizacyjne jest odwracalna, że są powody do optymizmu. W ostatnich kilku latach zaobserwowaliśmy rosnące zainteresowanie związkiem między dietą a rozwojem określonych typów raka. Ludzie w coraz większym stopniu zwracają uwagę na to, co jedzą; dobierają dietę w taki sposób, żeby poprawić jakość swego życia i ograniczyć ryzyko chorób, takich m.in. jak rak. Ta pozytywna relacja człowieka i żywności nie jest jakąś mglistą koncepcją czy reliktem przeszłości; wręcz przeciwnie: natura odżywiania coraz powszechniej staje się ważnym przedmiotem refleksji bardzo licznej grupy ludzi.
W tym duchu powstała ta książka. Jej celem jest nie tylko przypomnienie, w jaki sposób zdrowe odżywianie współuczestniczy w kształtowaniu dobrego samopoczucia człowieka i w zapobieganiu chorobom, ale także zaproponowanie konkretnych sposobów praktycznego zastosowania tych zasad w życiu codziennym za pomocą prostych przepisów na szybkie, niedrogie i smaczne dania. Czytelnik będzie mógł sam się przekonać, że zapobieganie zachorowaniu na raka dzięki znajomości natury odżywiania otwiera bramę do bogatego świata smaków i doznań, w którym przyjemność jedzenia idzie w parze z dbałością o zdrowie.
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Richard Beliveau, Denis Gingras
-
Tytuł oryginału:
Cuisiner avec les aliments contre le cancer
-
Liczba stron:
269
-
Wymiary:
220x220
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-7175-706-8
-
Tłumacz:
Barbara Kocowska