Wprowadzenie do książki
Szarłat Amarantus Ziarno
Szarłat, zwany także amarantusem, to roślina ceniona zarówno za wartości odżywcze, jak i kosmetyczne. Obecnie istnieje około sześćdziesięciu gatunków szarłatu. Nasiona są nieduże, mniej więcej wielkości ziaren sezamu, zwykle żółte lub kremowe, a ich smak to mieszanka nuty słodkiej i orzechowej. Po ugotowaniu są dość chrupkie. Liście jadalnych gatunków przypominają w smaku szpinak.
Szarłat zawiera najwięcej białka ze wszystkich jadalnych roślin nasiennych. W skład jego nasion wchodzi lizyna, niezbędny dla człowieka aminokwas, w innych ziarnach występujący jedynie w niewielkich ilościach. Połączony z innymi ziarnami, szarłat uzupełnia więc ich niedostateczną zawartość białka. Roślina ta cechuje się jedną z najwyższych zawartości błonnika, jest także bogata w żelazo - ze wszystkich roślin nasiennych jedynie komosa ryżowa zawiera więcej tego pierwiastka. Stanowi też bogate źródło wapnia, magnezu i kwasu fokowego. W nasionach występuje skwalen - związek obniżający poziom cholesterolu i działający przeciwnowotworowo.
W swoim składzie zawiera:
- więcej wapnia niż mleko,
- więcej żelaza niż szpinak,
- więcej magnezu niż czekolada,
- więcej błonnika niż owies,
- więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż inne zboża,
- Jego białko jest bardziej wartościowe niż sojowe,
- skrobia bardziej lekkostrawną niż kukurydziana,
- poza tym znajdują się jeszcze: cynk, potas i fosfor,
- Amarantus nie zawiera glutenu, dzięki czemu spożywać go mogą chorzy na celiakię.