Szarłat Amarantus Ziarno
Wczytuję dane...
KOD: IN239
Dostępność: 3 dni
Koszt wysyłki od: 6.90 PLN
Wydawca: Intenson

Wprowadzenie do książki

Szarłat Amarantus Ziarno

  Szarłat, zwany także amarantusem, to roślina ceniona zarówno za wartości odżywcze, jak i kosmetyczne. Obecnie istnieje około sześćdziesięciu gatunków szarłatu. Nasiona są nieduże, mniej więcej wielkości ziaren sezamu, zwykle żółte lub kremowe, a ich smak to mieszanka nuty słodkiej i orzechowej. Po ugotowaniu są dość chrupkie. Liście jadalnych gatunków przypominają w smaku szpinak.

  Szarłat zawiera najwięcej białka ze wszystkich jadalnych roślin nasiennych. W skład jego nasion wchodzi lizyna, niezbędny dla człowieka aminokwas, w innych ziarnach występujący jedynie w niewielkich ilościach. Połączony z innymi ziarnami, szarłat uzupełnia więc ich niedostateczną zawartość białka. Roślina ta cechuje się jedną z najwyższych zawartości błonnika, jest także bogata w żelazo - ze wszystkich roślin nasiennych jedynie komosa ryżowa zawiera więcej tego pierwiastka. Stanowi też bogate źródło wapnia, magnezu i kwasu fokowego. W nasionach występuje skwalen - związek obniżający poziom cholesterolu i działający przeciwnowotworowo.

W swoim składzie zawiera:

  • więcej wapnia niż mleko,
  • więcej żelaza niż szpinak,
  • więcej magnezu niż czekolada,
  • więcej błonnika niż owies,
  • więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż inne zboża,
  • Jego białko jest bardziej wartościowe niż sojowe,
  • skrobia bardziej lekkostrawną niż kukurydziana,
  • poza tym znajdują się jeszcze: cynk, potas i fosfor,
  • Amarantus nie zawiera glutenu, dzięki czemu spożywać go mogą chorzy na celiakię.