Wczytuję dane...
KOD: IN235
Koszt wysyłki od: 6.90 PLN
Wydawca: NatVita

Cukier Kokosowy

Cukier kokosowy powstaje z soku z nierozwiniętych kwiatostanów palmy kokosowej - z gatunku cocos nucifera. Zbieracze wchodzą na palmę i nacinają kwiatostany, a następnie zbierają do pojemników sok, który z nich wypływa. Sok ten następnie odparowuje się w woltach lub w płaskich dużych rondlach do momentu, aż powstanie gęsty, złoty syrop, który przelewa się do foremek i pozostawia do zastygnięcia, otrzymując w ten sposób bloki, dyski lub tafle do pokruszenia. Cukier kokosowy można też spotkać w formie kryształków, z tym że powstaje on już wtedy w nowoczesnych wyparkach, w dużych zakładach produkcyjnych i jest już cukrem w różnym stopniu oczyszczonym. Cukier kokosowy można więc spotkać w różnych formach, począwszy od surowego nieprzetworzonego cukru, zawierającego mnóstwo składników odżywczych, pozytywnie oddziałujących na nasz organizm, po cukier oczyszczony, który nie ma już zbyt wielu właściwości. Szukajmy zatem cukru oznaczonego jako unrefined, czyli nieoczyszczonego. Wart jest każdej ceny, ponieważ jest bogatym źródłem potasu, magnezu, cynku i żelaza, a także witamin z grupy B (B^ B2, B3, Bfi). Zawiera też dużą ilość inozytolu, witaminy Bg, która ma bardzo korzystny wpływ na nasz system nerwowy, poprawia samopoczucie i pomaga zmniejszyć stres. Cukier kokosowy ma niski indeks glikemiczny (35) i nie podnosi poziomu cukru we krwi, dlatego uważa się, że jest substancją bezpieczną dla diabetyków (zalecamy jednak konsultację z lekarzem). Może być używany jako substytut cukru buraczanego lub cukru z trzciny cukrowej w ciastach, deserach i napojach w proporcjach 1:1. Ma lekko karmelowy smak.
Opis pochodzi z książki: Zaskakujący Kokos I Jego Uzdrawiające Właściwości

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...