Wprowadzenie do książki
Głodny mnich czyli sekrety refektarza
Na początku wyjaśnijmy, czym ta książka jest i czym nie jest. Jest na pewno opowieścią o jedzeniu i piciu, czyli tej stronie naszego życia, bez której, niezależnie jakbyśmy się starali, nie możemy się obejść. Powiedzenie „czy jemy aby żyć, czy żyjemy aby jeść”, mimo sardonicznego, sokratesowego tonu, jest powiedzeniem w obu wersjach prawdziwym. W tej książce staramy się opisać naszą „żarłoczną" rzeczywistość w cieniu klasztornej ciszy; ten tajemniczy świat nieustająco się bowiem zmieniał i zaskakiwał, łącząc przyziemne opisy z metafizycznymi uniesieniami i wjeżdżając na klasztorny stół z iście „diabelskim” jadłospisem.
Natomiast „Głodny mnich” nie pretenduje do miana historycznego dzieła, nie stanowi żadnego kompendium; jest raczej luźną opowieścią o setkach lat doświadczeń refektarza. Czasami dotyczącą ascetycznego do przesady, a czasami skłonnego do rozpusty mniszego żołądka. To dywagacje (uzupełnione przepisami) o kulinarnym wkładzie klasztornych braci w poszerzanie naszego menu. Ci wielcy degustatorzy zaczynali od modlitwy chwalącej boże dary i często kończyli na rozkosznej satysfakcji z ich spożywania; niezależnie czy mówili „amen”, rozumiejąc to jako starotestamentowe „niech tak będzie”, czy jako nowotestamentowy symbol Jezusa, to zawsze strawa pojawiająca się na ich stołach miała przynosić ulgę - zarówno tę w wymiarze duchowym, jak i tę zaspokajającą cielesne potrzeby.
Szczegóły
-
Autor:
Robert Maciej
-
Objętość:
280
-
Oprawa:
Twarda
-
Format:
195x255
-
ISBN:
978-83-89642-44-8
-
Rok wydania:
2012