Wczytuję dane...
KOD: 978-83-60170-75-5
Autor: Teresa Reimann
Dostępność: 24 godzin
Koszt wysyłki od: 6.90 PLN
Wydawca: Purana

Wprowadzenie do książki

Wegańskie wypieki i potrawy bez glutenu

     Gdy osiem lat temu zaczęłam się zawodowo zajmować jedzeniem, upieczenie ciasta bez jajek wydawało mi się czymś wyjątkowym. Potem szybko ciasta wegańskie wyparły wegetariańskie, a teraz najwięcej robię ciast wegańskich bez glutenu. Sam pomysł powstania książki pochodzi jednak od mojego Wydawcy. Ja zamierzałam napisać swoją pierwszą książkę na emeryturze, gdy już wychowam córkę i będę miała dużo wolnego czasu. Przez sześć miesięcy pracowałam intensywnie nad stworzeniem przepisów na wegańskie wypieki bez glutenu. Jednakże książka zawiera przepisy nie tylko na wypieki i pieczywo, lecz także na inne potrawy, które od lat serwuję moim odbiorcom. Dieta bezglutenowa i w 100% roślinna towarzyszy mi od ponad dwóch lat. Największy wpływ na to miały względy zdrowotne, czyli moje uczulenie na gluten. Dzięki wyłączeniu glutenu z codziennej diety uwolniłam się od nękających mnie od wczesnego dzieciństwa problemów skórnych (wysypki, egzemy) i bóli jelitowych. Na wyłączenie mleka z pożywienia znacznie większy wpływ miały względy etyczne. Miłosierdzie dla każdej żywej istoty i uznanie jej prawa do życia całkowicie zmieniły moje życie. Spożywanie produktów bezglutenowych i wegańskich spowodowało, że jem o wiele zdrowiej. Większość mąk bezglutenowych (wyłączając mąkę ziemniaczaną, z tapioki czy białego ryżu) jest bardzo bogata w składniki odżywcze i błonnik roślinny. Nierzadko mąki te - na przykład mąka z ciecierzycy, łubinowa czy sojowa - są również bogate w pełnowartościowe białko roślinne. Pieczywo z mąki pszennej ma puszystą strukturę i walory smakowe, ale pozbawione jest wartości odżywczych. To tak kalorie po których spożyciu wciąż czujemy się głodni.
   Książka w większości zawiera przepisy autorskie poza kilkoma zaczerpniętymi z kuchni indyjskiej. Kuchnia ta towarzyszy mi od początku mojego wegetarianizmu, jest niezwykle bogata w różnorodność smaków i zapachów.
   Wegańskie wypieki i potrawy bez glutenu to moja pierwsza książka, proszę więc o wyrozumiałość i życzę miłej zabawy w kuchni.

Szczegóły

  • Autor: 

    Teresa Reimann

  • Objętość: 

    304

  • Oprawa: 

    Twarda

  • Format: 

    210x210

  • ISBN: 

    978-83-60170-75-5

  • Rok wydania: 

    2015

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...