Wprowadzenie do książki
Wegańskie wypieki i potrawy bez glutenu
Gdy osiem lat temu zaczęłam się zawodowo zajmować jedzeniem, upieczenie ciasta bez jajek wydawało mi się czymś wyjątkowym. Potem szybko ciasta wegańskie wyparły wegetariańskie, a teraz najwięcej robię ciast wegańskich bez glutenu. Sam pomysł powstania książki pochodzi jednak od mojego Wydawcy. Ja zamierzałam napisać swoją pierwszą książkę na emeryturze, gdy już wychowam córkę i będę miała dużo wolnego czasu. Przez sześć miesięcy pracowałam intensywnie nad stworzeniem przepisów na wegańskie wypieki bez glutenu. Jednakże książka zawiera przepisy nie tylko na wypieki i pieczywo, lecz także na inne potrawy, które od lat serwuję moim odbiorcom. Dieta bezglutenowa i w 100% roślinna towarzyszy mi od ponad dwóch lat. Największy wpływ na to miały względy zdrowotne, czyli moje uczulenie na gluten. Dzięki wyłączeniu glutenu z codziennej diety uwolniłam się od nękających mnie od wczesnego dzieciństwa problemów skórnych (wysypki, egzemy) i bóli jelitowych. Na wyłączenie mleka z pożywienia znacznie większy wpływ miały względy etyczne. Miłosierdzie dla każdej żywej istoty i uznanie jej prawa do życia całkowicie zmieniły moje życie. Spożywanie produktów bezglutenowych i wegańskich spowodowało, że jem o wiele zdrowiej. Większość mąk bezglutenowych (wyłączając mąkę ziemniaczaną, z tapioki czy białego ryżu) jest bardzo bogata w składniki odżywcze i błonnik roślinny. Nierzadko mąki te - na przykład mąka z ciecierzycy, łubinowa czy sojowa - są również bogate w pełnowartościowe białko roślinne. Pieczywo z mąki pszennej ma puszystą strukturę i walory smakowe, ale pozbawione jest wartości odżywczych. To tak kalorie po których spożyciu wciąż czujemy się głodni.
Książka w większości zawiera przepisy autorskie poza kilkoma zaczerpniętymi z kuchni indyjskiej. Kuchnia ta towarzyszy mi od początku mojego wegetarianizmu, jest niezwykle bogata w różnorodność smaków i zapachów.
Wegańskie wypieki i potrawy bez glutenu to moja pierwsza książka, proszę więc o wyrozumiałość i życzę miłej zabawy w kuchni.
Szczegóły
-
Autor:
Teresa Reimann
-
Objętość:
304
-
Oprawa:
Twarda
-
Format:
210x210
-
ISBN:
978-83-60170-75-5
-
Rok wydania:
2015