Wczytuję dane...
KOD: H507
Koszt wysyłki od: 6.90 PLN
Wydawca: Intenson

Gorzkie jądra pestek moreli

  Pestki moreli są naturalnym i tanim źródłem amigdaliny. Zawierają również różne witaminy, minerały i enzymy, których brak w jej farmaceutycznej (ekstrahowanej) postaci.

  W ramach zapobiegania nowotworom zalecano spożywanie ok. 10 nasion dziennie, w przypadku osób chorych na raka 30-35 nasion dziennie, jako uzupełnienie diety.

   Niektórzy chorzy po zjedzeniu nasion moreli dostają mdłości. W takich przypadkach zaleca się zmniejszenie ilości pestek, a gdy pacjenci zaczną je tolerować - zwiększać sukcesywnie dawkę.
  Nasiona winny mieć charakterystyczny, gorzki smak - wskazuje to, że zawierają amigdalinę. Wspominamy tu o tym dlatego, że niektóre partie nasion moreli sprzedawanych w sklepach ze zdrową żywnością nie zawierają tej witaminy. Nasion nie należy połykać w całości, powinno się je pogryźć bądź rozkruszać (zmiażdżyć) lub rozcierać na papkę w moździerzu.

UWAGA:
Niektórzy chorzy na raka uważają, że do pokonania nowotworu wystarczą same jądra pestek moreli. Chory mimo wszystko powinien się skonsultować z lekarzem znającym terapią metaboliczną, który pomoże mu w dobraniu właściwego zestawu suplementów. Jądra moreli są zaledwie częścią diety ludzi chcących zapobiec rakowi oraz chorych przechodzących pierwszą i drugą fazę terapii metabolicznej.

Aby przyswoić możliwie największą dawkę witaminy B17 należy się kierować poniższymi zasadami (uwaga: mówiąc o „pestkach moreli", mamy na myśli jądra znajdujące się wewnątrz):

  1. Pestki moreli należy jeść w całości owoce zawierające B17 (łącznie z jądrami pestek), lecz nie jeść większej ilości, niż znajdująca się w zjadanych owocach. Np: jeśli jesz trzy jabłka dziennie, ilość pestek z tych jabłek wystarczy - nie ma potrzeby, by zjadać dodatkowo jeszcze np. pół kilograma pestek.
  2. W zasadzie jedna pestka moreli lub brzoskwini na każde ok. 5 kg wagi ciała zawiera wystarczającą ilość B17, by zapobiegać pojawieniu się raka; oczywiście wszystko zależy od indywidualnej przemiany materii i nawyków żywieniowych. Przykładowo osobnik o wadze 80 kg, spożywając 16-17 pestek moreli, zapewnia sobie dostateczną ilość witaminy B17.
  3. Oczywiście zawsze można zjeść „zbyt dużo". Czegokolwiek. Spożycie zbyt wielu pestek lub nasion może skutkować nieprzyjemnymi efektami ubocznymi. Produkty naturalne, takie jak wyżej wymienione, winno się spożywać w biologicznie racjonalnych ilościach (w przypadku pestek moreli - nie więcej niż 30-35 pestek dziennie). Należy zachować przy tym należytą ostrożność - pestki się mogą różnić ilością zawartej w nich amigdaliny.
  4. Witamina B17 występuje w wysokim stężeniu w surowych owocach - pestkach - nasionach, lub roślinach będących w stanie kiełkowania, nie podanych intensywnej obróbce termicznej. Umiarkowane gotowanie / podgrzewanie nie niszczy B17. Na przykład żywność przygotowywana w sposób taki, jak w kuchni chińskiej, nie traci tej witaminy.

Źródło: Terapia metaboliczna witaminą B17.

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...