Wprowadzenie do książki
Olej arganowy. Lecznicza moc marokańskiego złota
Olej arganowy ma lekko czerwonawą barwę, smakiem zaś przypomina orzechy włoskie. Berberzy używają go do gotowania i dodają do potraw tradycyjnej kuchni (np. sałatek). Cudowną leczniczą moc arganii znają już od wieków, choć nie mieli pojęcia o zawartych w niej substancjach czynnych. Stosują olej arganowy do leczenia poparzeń słonecznych, egzemy i łuszczycy. Wiedzą, że olej arganowy obniża poziom cholesterolu, dezynfekuje rany i przyspiesza ich gojenie, zapobiega miażdżycy, łagodzi choroby reumatyczne i odżywia skórę.
Ogólne korzystne oddziaływanie oleju
- przeciwutleniające
- dezynfekujące
- nawilżające
- grzybobójcze
- bakteriobójcze
- poprawiające ukrwienie
- przeciwdziałające starzeniu (anti-aging)
- wzmacniające odporność
Zastosowanie oleju w medycynie naturalnej
- Problemy skórne
- trądzik
- zmiany skórne
- atopowe zapalenie skóry
- poparzenie słoneczne
- Problemy z włosami
- wypadanie włosów
- łamliwe włosy
- Choroby tkanki łącznej
- cellulitis
- Schorzenia stawów
- choroby reumatyczne
- Obniżenie ryzyka choroby nowotworowej (piersi, skóry, prostaty)
- profilaktycznie jako antyoksydant
- Menopauza
- jako naturalny hormon
Zaburzenia układu krążenia
miażdżyca
- nadciśnienie tętnicze
- choroba niedokrwienna
- choroba wieńcowa
- obniżenie ryzyka zawału serca (kardioprewencja)
- choroba Alzheimera
- choroba Parkinsona
Olej arganowy w kosmetologii
- wygładzanie zmarszczek
- odmładzanie skóry
Olej arganowy w kuchni
- do gotowania i przyprawiania
- jako suplement diet.
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Peter Schleicher
-
Tytuł oryginału:
Argan Ol Die heilende Wirkung des marokkanischen Goldes
-
Liczba stron:
94
-
Wymiary:
145x205
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-60170-49-6
-
Tłumacz:
Agata Janiszewska
-
Rok wydania:
2012