Wczytuję dane...
KOD: 978-83-245-1917-0
Autor: Praca Zbiorowa
Koszt wysyłki od: 5.90 PLN
Wydawca: Publicat

Wprowadzenie do książki

Zioła z apteki natury

    Pragnąc zrozumieć znaczenie ziół jako źródła substancji o właściwościach leczniczych, należy przede wszystkim uświadomić sobie fakt, że organizmy roślinne wyposażone są w niezwykły naturalny barwnik - chlorofil, oraz enzymy. Pozwalają one roślinom na tworzenie złożonych związków organicznych ze związków nieorganicznych w procesie, który nazywamy biosyntezą. Dzięki temu rośliny znajdują się na samym początku łańcucha pokarmowego prawie wszystkich istot żyjących na świecie. Podstawowymi grupami bio-syntetyzowanych przez nie substancji są białka, węglowodany i tłuszcze. Jednak w procesach ewolucji wykształciły się także organizmy roślinne, które mają zdolność do tworzenia w swoich tkankach innych, niekiedy bardzo złożonych, naturalnych związków o właściwościach leczniczych. Substancje te są zwykle o wiele mniej szkodliwe niż leki syntetyczne. Spośród mniej więcej pół miliona gatunków roślin wyższych (czyli o wykształconych pędach, liściach i kwiatach), które poznano i wyróżniono na kuli ziemskiej, wyodrębniono również rośliny stosowane przez ludzi od dawien dawna jako leki. Nazwano je ziołami. Wiedza na temat ich właściwości leczniczych przekazywana była z pokolenia na pokolenie i funkcjonowała w tradycji ustnej, ale wraz z rozwojem badań naukowych doczekała się opracowania i usystematyzowania. Obecnie istnieją metody leczenia, zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne, które czerpią z tej bogatej spuścizny. Określa się je ogólnie jako ziołolecznictwo lub fitoterapię. Zakres, zasady i sposoby stosowania fitoterapii są bardzo zróżnicowane i uzależnione od lokalnych warunków, czyli od zasobów ziół występujących na danym obszarze, tradycji kulturowej oraz rozwoju lecznictwa i przemysłu farmaceutycznego w poszczególnych krajach. Chociaż właściwości lecznicze ziół są nie do przecenienia, należy pamiętać, że od wieków ten roślinny skarbiec zasilał także i inne dziedziny życia. Korzystano z ziół w kuchni, stosując je przede wszystkim jako przyprawy, używano ich do pielęgnacji urody, do upiększania ogrodu czy domostwa.
    Książka ta omawia wszystkie współczesne zastosowania ziół, stanowiąc bogate kompendium wiedzy na temat zielarstwa, przedstawionej w przystępny i praktyczny sposób.

Szczegóły

  • Autor: 

    Praca Zbiorowa

  • Objętość: 

    512

  • Oprawa: 

    Twarda

  • Format: 

    165x245

  • ISBN: 

    978-83-245-1917-0

  • Rok wydania: 

    2012

  • Tematyka: 

    Poradniki

Polecamy