Wczytuję dane...
KOD: 978-83-930637-2-7
Autor: Stefania Korżawska
Dostępność: 24 godzin
Koszt wysyłki od: 6.90 PLN
Wydawca: Corsam

Mądrość naszego narodu w dziedzinie odżywiania opierała się na dwóch fundamentalnych zasadach. Pierwsza zasada to żyć i odżywiać się według warunków klimatycznych, a więc od jesieni do wiosny, gdy jest zimno należy spożywać więcej jedzenia ciepłego, gotowanego, zaś wiosną i latem można pozwolić sobie na rozsądne wychładzanie organizmu.
Druga zaś złota zasada to pożywienie na co dzień i od święta. Często znawcy przedmiotu wypowiadają się na temat diety polskiej jako ciężkostrawnej i niezdrowej, której podstawą jest smażone mięso, bigosy, tłuste sosy i jeszcze tłuściejsze rosoły. Taka dieta obowiązywała tylko od święta. W czasie świąt religijnych, rodzinnych, na przyjęciach, balach rzeczywiście stoły uginały się od wykwintnego, acz niezdrowego pożywienia. Na co dzień nawet na królewskim stole takich smakołyków nie było. Jedzenie przygotowywano skromne, ale wartościowe dla organizmu. Pożywienie zaś biedniejszych warstw społecznych, chociażby chłopów było wręcz ubogie, jednak posiadało energię, która zapewniała im siłę do wykonywania ciężkich prac polowych.

Do takiego rozdziału pożywienia na świąteczne i na co dzień należy powrócić.
Ta mądra zasada będzie utrzymywała nasze ciało w doskonałej formie i fizycznej, i psychicznej.

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Stefania Korżawska

  • Liczba stron: 

    144

  • Wymiary: 

    145x205

  • Oprawa: 

    Miękka

  • ISBN: 

    978-83-930637-2-7

  • Rok wydania: 

    2012

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...