Wczytuję dane...
KOD: 978-83-211-1775-1
Autor: Petra Hirscher
Dostępność: 24 godzin
Koszt wysyłki od: 6.90 PLN
Wydawca: PAX

Wprowadzenie do książki

Leczymy się i gotujemy ze św. Hildegardą

ODŻYWIANIE WEDŁUG HILDEGARDY
Człowiek, który odżywia swe cialo z miarą, ma pogodne i towarzyskie usposobienie.

Wielkie znaczenie odgrywa u Hildegardy discretio, czyli właściwa miara. Za rozsądny, uporządkowany styl życia uważa święta podporządkowanie się na co dzień pewnym stałym regułom. Kto żyje, nie znająe miary, popada w choroby, albowiem w sposób systematyczny przeciąża swe ciało i duszę. Dotyczy to tak samo pracy jak rozrywek, snu i czuwania, koncentracji i odprężenia umysłu.

Dusza we wszystkim miłuje właściwą miarę. Ilekroć ciało ludzkie bez umiaru je lub pije, albo też dokonuje innych tego rodzaju rzeczy, osłabione zostają siły duszy.

„Właściwa miara" jest dla każdego człowieka indywidualna, jedynie on sam może ją ustalić i zaakceptować. Niewłaściwe odżywianie się oddziałuje negatywnie na duszę i sprawia, że ciało jest chore, atakowane .przez destrukcyjne siły. Hildegarda wyjaśnia:

Dzieje się więc tak, że gdy człowiek bez umiaru dostarcza ciału pożywienia i napojów albo... na odwrót, skąpi mu ich - dusza czyni człowieka słabym i chorym, albowiem wówczas ona również zatraca swą wrodzoną harmonię.

Pożywienie dla ciała i duszy

W dziele Physica Hildegarda omawia wpływ na nasz organizm podstawowych artykułów spożywczych. Z dzisiejszego punktu widzenia jej lista jest niepełna, albowiem w czasach, w których żyła, nie znano jeszcze takich roślin jak ziemniaki, szparagi, botwina, bakłażany czy pomidory. Każdą roślinę, rybę czy rodzaj mięsa Hildegarda klasyfikuje jako artykuł „ciepły", „zimny", „suchy" lub „mokry". Te niepoddające się jednoznacznej definicji właściwości zdają się w rozumieniu Hildegardy określać zasadę działania danego środka leczniczego czy spożywczego.

Pożywienie winno być zróżnicowane i przyjmowane w odpowiednich połączeniach. Oto przegląd najważniejszych artykułów spożywczych w ujęciu Hildegardy. Bardziej szczegółowe informacje na ich temat znajdzie czytelnik w dalszych rozdziałach (zob. s. 91 nn.).

Zboża: orkisz, jęczmień, owies, proso, żyto, pszenica.

Z owoców zaleca się: jabłka, gruszki, jeżyny, daktyle, owoce dzikiej róży, orzechy laskowe, kasztany, wiśnie, migdały, owoce nieszpułki, pigwy i tarniny, orzechy włoskie. Zasadniczo Hildegarda odradza spożywanie surowych owoców. Według niej większość warzyw i owoców, jeśli spożywać je na surowo, jest szkodliwa. Jedyny wyjątek stanowią po-deschnięte jabłka zimowe, które przynoszą pożytek zarówno chorym, jak zdrowym.

Które z warzyw są godne polecenia? Otóż: fasola, pokrzywa, rzodkiew, groch, koper, bluszczyk, kapusta, dynia, marchew, chrzan, czerwone buraki, seler i cebula.

Jako pożyteczne mięsa Hildegarda wymienia: mięso z jelenia i sarny, wołowinę, cielęcinę, baraninę i koźlinę.

W kuchni Hildegardy znajduje zastosowanie również ptactwo: kaczki dzikie i domowe, gęsi, kury i koguty, a także dzikie gołębie.

Ryby: pstrąg, szczupak, śledź.

Poza tym masło (z mleka krowiego), jaja (jedynie gotowane lub smażone) oraz miód, sól, cukier, lecz jedynie w umiarkowanych ilościach. Według Hildegardy mleko, zwłaszcza w zimie, posiada właściwości lecznicze. Bardzo też sobie ceni ocet winny.

Ocet pochodzi od wina i nadaje się do wszystkich potraw.

Listę produktów używanych w kuchni Hildegardy zamykają przyprawy - goździki, czosnek, gałka muszkatołowa, kminek, cynamon - oraz zioła: bazylia, bertram, koperek, pietruszka, macierzanka, melisa i hizop.

Najważniejszymi napojami są piwo i wino. O herbacie i kawie jeszcze wtedy nie słyszano.

Pożywienie szkodzące ludziom

Zdaniem Hildegardy niektóre artykuły spożywcze - obojętne: gotowane, pieczone, smażone, duszone czy surowe - są szkodliwe dla zdrowia. Są to tzw. trucizny spożywcze: węgorz, truskawki, borówki, brzoskwinie, śliwki, por i wieprzowina.

SPIS TREŚCI
Leczymy się i gotujemy ze św. Hildegardą

Opat Odilo Lechner OSB Przedmowa

HILDEGARDA Z BINGEN - ŻYCIE I DZIEŁA
MEDYCYNA CIAŁA, UMYSŁU I DUSZY

  
Cztery filary przyrodolecznictwa Hildegardy
Odżywianie według Hildegardy
Odprowadzanie trucizn
Trzy uniwersalne medykamenty
Post i powrót do Boga
Odtrucie organizmu i post zdrowotny według planu Plan postu

ZIOŁA LECZNICZE OD A DO Z

Zioła niosące zdrowie
Choroby od A do Z

PRZEPISY NA ZDROWE ŻYCIE

Najważniejsze artykuły spożywcze
Zupy
Sałatki
Pszenica orkisz
Owoce i warzywa
Mięso i drób
Ryby
Dodatki

MOC UKRYTA W KAMIENIACH SZLACHETNYCH I METALACH

Jak leczą kamienie szlachetne i metale

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Petra Hirscher

  • Tytuł oryginału: 

    Heilen und Kochen mit Hildegard von Bingen: Naturheilkunde aus dem Kloste

  • Liczba stron: 

    138

  • Wymiary: 

    165x235

  • Oprawa: 

    Twarda

  • ISBN: 

    978-83-211-1775-1

  • Tłumacz: 

    Andrzej Czarnocki

  • Rok wydania: 

    2014

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...