Wczytuję dane...
KOD: 978-83-7778-104-3
Autor: Nicola Graimes
Koszt wysyłki od: 6.90 PLN
Wydawca: Burda

Wprowadzenie do książki

Kuchnia wegetariańska

   Poznanie podstaw technik gotowania daje wielką swobodę eksperymentowania, warto więc być kreatywnym i wydobywać wszystko, co najlepsze w używanych produktach. Wybór sposobu przyrządzenia danego produktu, na przykład grillowanie, gotowanie na parze czy smażenie, wpływa na jego smak, konsystencję i wygląd. Weźmy choćby cebulę - wolne gotowanie pozbawia ją ostrości i daje miękką, rozpływająca się konsystencję, z kolei szybkie smażenie po chińsku (stir-fry) sprawia, że jest lekko chrupiąca i bardziej aromatyczna, surowa zaś pozostaje chrupiąca i ostra w smaku.
   Kuchnia wegetariańska wyróżnia sześć podstawowych technik używanych do przyrządzania wybornych potraw: przygotowanie dań surowych, grillowanie, smażenie, gotowanie na parze, gotowanie i    pieczenie. Każda z nich ma zalety i cechy charakterystyczne. Do większości produktów pewne techniki pasują bardziej niż inne, a podstawowe zasady doboru zostały wyjaśnione na kolejnych stronach tej książki oraz w samych przepisach, gdzie podane jest, jak je stosować i kiedy. Oczywiście w wielu przepisach występuje kombinacja różnych technik, które harmonijnie połączone dają w rezultacie gotowe danie.    Te przepisy, w których występuje więcej niż jedna technika, są przyporządkowane tej, która w danym wypadku odgrywa największą rolę.
   To nie jest podręcznik technik kulinarnych, ale raczej pokaz możliwości, które każda z nich niesie ze sobą. Przede wszystkim chodzi o pomysłowość i zabawę smakami, barwami i konsystencjami, a w rezultacie przyrządzanie wspaniałych dań bez mięsa. Wstawiłam tu również wskazówki, jak przygotować pewne produkty, takie jak ryż i strączkowe, a także podręczny słowniczek, do którego można zajrzeć, gdy natrafi się w przepisie na niecodzienne lub nieznane składniki.

Szczegóły

  • Autor: 

    Graimes Nicola

  • Tytuł oryginału: 

    New Vegetarian Kitchen

  • Objętość: 

    240

  • Oprawa: 

    Miękka

  • Format: 

    190x250

  • ISBN: 

    978-83-7778-104-3

  • Tłumacz: 

    Ewa Kapilewicz

  • Rok wydania: 

    2011

  • Tematyka: 

    Kuchnia Diety

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...