Wprowadzenie do książki
Gotuj i chudnij
EGZEMPLARZ EKSPOZYCYJNY
Uszkodzenia obejmują zabrudzenia i otarcia okładki, zagięcia rogów itd. i nie wpływają na czytelność tekstu.
Większość z nas nie musi zmieniać radykalnie nawyków żywieniowych - wystarczy parę korekt. Dietetycy i specjaliści od żywienia twierdzą zgodnie, że umiejętność przygotowywania niskotluszczowych i niskokalorycznych dań, a także „czytanie ze zrozumieniem" informacji na etykietach i odpowiednia wielkość porcji są kluczem do szczupłej sylwetki. Wystarczy spożywać o 100 kalorii mniej dziennie (odpowiednik jednego ciastka), by uniknąć dodatkowego kilograma w ciągu roku. To naprawdę niewielkie wyrzeczenie.
Badania wykazały także, że większość z nas jada za dużo z przyzwyczajenia. Kobiety, które zmniejszyły dzienną rację o 800 kalorii, nadal czuły się najedzone. Było to możliwe dzięki dokonaniu drobnych zmian - np. mleko półtłuste zamiast pełnotłustego, połowa zjadanej porcji sera, więcej warzyw i owoców, mniej tłuszczu. Niewielkie poprawki w codziennej diecie i ich konsekwentne przestrzeganie nie są trudne, a pozwalają ograniczyć ilość spożywanych kalorii, by wkrótce cieszyć się ubraniami w mniejszym rozmiarze.
Zapomnijcie o zasadzie „wszystko albo nic". My podchodzimy pozytywnie do jedzenia. Nie chcemy wyrzeczeń ani poczucia winy. Zamiast potraw o smaku tektury proponujemy pyszne dania. W tej książce pokażemy, jak to się dzieje, że zjadamy za dużo kalorii. Potem dowiedziemy, że można je ograniczyć bez poczucia straty. Podjęłyśmy wyzwanie i zrobiłyśmy wszystko, żeby było wam łatwiej. Żadna z was nie musi być królową kuchni -wystarczy po prostu gotować więcej i mądrzej.
Wzięłyśmy na celownik wasze ulubione przepisy. Opracowałyśmy rozmaite „sztuczki" i podpowiedzi, wskazałyśmy zamienniki, które można wykorzystać, by potrawy miały mniej kalorii. Jesteśmy ekspertkami od jedzenia, przestrzegamy więc wysokich standardów. Nie znajdziecie tu ani jednego przepisu, przy którym nie byłybyśmy pewne, że jest on zdrowszy od swego wysokokalorycznego oryginału. Ponieważ kochamy wyzwania, stworzyłyśmy receptury z wykorzystaniem smaków i składników, które was zaskoczą. Przyrządzanie naszych dań nie wymaga wiele wysiłku, a przy okazji dowiecie się, czym zastępować ulubione potrawy kupowane na wynos, dania-uspokajacze, przekąski i desery. A wszystko bez liczenia kalorii, „podejrzanych" wynalazków kulinarnych i suplementów, a także bez wyrzeczeń i gimnastyki wyciskającej ostatnie poty. Zamiast tego - rozkoszowanie się smakiem, satysfakcja i luźniejsze ubrania. Miłego gotowania!
Harry, Gizzi, Sal i Sophie
Szczegóły
-
Autor:
H.Eastwood, G.Erskine, S.Henley, S.Michell
-
Tytuł oryginału:
Cook Yourself Thin: The Delicious Way to Drop a Dress Size
-
Objętość:
224
-
Oprawa:
Miękka
-
Format:
180x220
-
ISBN:
978-83-7513-779-8
-
Tłumacz:
Jadwiga Szczupak
-
Rok wydania:
2010