Wprowadzenie do książki
Dania i potrawy z drobiu Siostry Marii
Mięso drobiowe, czyli mięso kur, indyków, kaczek, gęsi i perliczek, jest zaraz po rybach najbardziej lekkostrawnym mięsem. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu i jest dobrym źródłem wartościowego, łatwo przyswajalnego białka, zwłaszcza mięso z piersi indyków i kur. Poleca się je osobom wrażliwym przewodzie pokarmowym, rekonwalescentom i dzieciom. Mięso drobiowe zawiera też dużo cynku, magnezu, potasu i witamin z grupy B, korzystnie oddziałując i wzmacniając nasz układ odpornościowy. Dlatego warto je jadać. Drób ma jeszcze tę zaletę, że ze względu na swój delikatny, mało wyrazisty smak, doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Można go podawać z warzywami, ale równie dobrze smakuje z owocami.
W książce zebrałam przepisy, których podstawą jest właśnie mięso drobiowe. Znajdują się w niej receptury na pyszne zupy, sałatki, pasztety, rolady, klopsy oczywiście potrawy z duszonym i pieczonym drobiem. Myślę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. A dzięki temu, że przepisy są proste i nie wymagają żadnych dodatkowych umiejętności, z pewnością znajdą wielu zwolenników.
A zatem smacznego i szczęść Boże!
s. Maria Goretti
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Maria Goretti
-
Liczba stron:
288
-
Wymiary:
145x205
-
Oprawa:
Twarda
-
ISBN:
978-83-65222-93-0
-
Rok wydania:
2016