Wczytuję dane...
KOD: 83-909085-7-3
Autor: Barbara Temelie, Beatrice Trebuth
Koszt wysyłki od: 4.90 PLN
Wydawca: Czerwony Słoń

Wprowadzenie do książki

Gotowanie według pięciu przemian

EGZEMPLARZ EKSPOZYCYJNY
Uszkodzenia obejmują:

  • zabrudzenia
  • otarcia i zmatowienia okładki
  • zagięcia i zbicia rogów
  • wgniecenia brzegów okładki

Uszkodzenia nie wpływają na czytelność tekstu.

   Wszystkie przepisy zamieszczone w książce Gotowanie według pięciu przemian powstały przez lata w naszej codziennej kuchni i sprawdziły się wielokrotnie. Ale przy każdym ponownym gotowaniu zmieniamy taki czy inny składnik, tak że potrawy te dopasowują się do naszych aktualnych upodobań, potrzeb zdrowotnych i pór roku. Ta elastyczność codziennej kuchni odpowiada też zmieniającym się potrzebom w różnych okresach życia. Najczęściej wącham poszczególne przyprawy, zanim się na którąś z nich zdecyduję. Z czasem rozpoznajesz intuicyjnie, bez potrzeby zastanawiania się, co w danej chwili najlepiej ci służy. Rozpoznawanie i zaspokajanie własnych wewnętrznych potrzeb w ten właśnie sposób - spontanicznie i bez wysiłku - jest naprawdę najprostszym i najprzyjemniejszym środkiem leczniczym, w stosowanie którego chcemy cię wprowadzić przy pomocy naszych zaleceń i przepisów.

      Kiedy w kwietniu 1999 ukazało się poprawione i poszerzone 21. wydanie mojej pierwszej książki „Odżywianie według Pięciu Przemian" (1. wydanie polskie ukazało się w marcu 2000 nakładem wydawnictwa „Czerwony Słoń"), natychmiast zabrałyśmy się Z Beatrice Trebuth za ponowne opracowanie naszej - będącej już od sześciu lat na rynku - książki kucharskiej. I w ten sposób ze 160 stron zrobiło się pokaźne 400. W oparciu o znane już zasady kuchni Pięciu Przemian opracowałam część teoretyczną całkowicie na nowo i w znacznie szerszym zakresie.
Zagadnienie, które w literaturze na temat chińskiej tradycji odżywiania nie zostało jak dotąd szczegółowo omówione, a do którego przywiązuję ogromną wagę, to kwestia strawnościpożywienia. Wieloletnie obserwacje, zebrane podczas udzielania porad dietetycznych, pokazują wyraźnie, jak ważną rolę dla naszego zdrowia odgrywa jakość i dobre wykorzystanie pokarmu. Jedzenie sprawia znacznie większą radość, kiedy jesteśmy w stanie poczuć jego korzystny wpływ. Fakt, że od dobrego jedzenia - jeżeli zostało ono właściwie przyswojone - nie tylko się nie tyje, ale nawet stopniowo traci na wadze, to jeszcze jedno przyjemne „działanie uboczne", które obserwuję od lat. Wskazówki mające na celu poprawę strawności spożywanego pokarmu zebrałam w formie 21 latwych do wprowadzenia w życie zaleceń, z których Czytelnik może wybrać te najbardziej dla siebie odpowiednie.
Nowe jest również szczegółowe opracowanie poświęcone trzem głównym posiłkom, rozdział dotyczący zespołów objawów chorobowych, tak, jak widzi je tradycyjna medycyna chińska, oraz słowniczek najważniejszych terminów fachowych zamieszczony na końcu książki Gotowanie według pięciu przemian. Mają one za zadanie ułatwić oraz uczynić bardziej skutecznym praktyczne wprowadzanie w życie zasad odżywiania według Pięciu Przemian.
     W części teoretycznej omawiam wszystkie zagadnienia, które ważne są podczas gotowania według Pięciu Przemian. Jeżeli zechcesz pogłębić swoją wiedzę na ten temat, w mojej pierwszej książce znajdziesz więcej wiadomości dotyczących teori Pięciu Przemian, ich odpowiedników i związanych z nimi emocji, zdrowego stylu życia, miłości i seksu, a także wiele szczegółowych informacji na temat jakości pokarmu, produktów mlecznych i zagrożenia zdrowia poprzez napromieniowanie mikrofalowe.
Oprócz kolorowego plakatu na końcu książki Gotowanie według pięciu przemian znajdziesz również alfabetyczną listę produktów spożywczych. Przy jej pomocy możesz łatwo sprawdzić, do której Przemiany należą poszczególne produkty i jaka jest ich natura energetyczna. Jest to szczególnie przydatne podczas gotowania w cyklu Przemian.
Szczególnie cieszy nas fakt, że oprócz nowego opracowania przepisów kuchennych z poprzedniego wydania możemy zaproponować naszym Czytelnikom ponad 50 nowych, między innymi liczne propozycje pikantnych* śniadań - oraz słynny chiński kleik ryżowy, tak zwane congee.
Większość przepisów pochodzi z kuchni Beatrice Trebuth oraz mojej własnej, pozostałe od moich współpracownic, z którymi prowadzę kursy odżywiania według Pięciu Przemian.
     Beatrice Trebuth jest matką dwojga dzieci, uprawia zawodowo tradycyjną medycynę chińską, jest również nauczycielką tai czi. Ponieważ odżywianie się rodziców przed poczęciem dziecka, matki w trakcie ciąży i karmienia oraz odżywianie samego dziecka uważamy za bardzo ważne zagadnienia, poświęciłyśmy im osobną książkę „Odżywianie według Pięciu Przemian dla matki i dziecka"
     Ponieważ nie jesteśmy zawodowymi kucharkami, ale bardzo chętnie jemy dobre posiłki, przepisy zawarte w naszej książce odpowiadają naszym osbistym upodobaniom i przyzwyczajeniom. Działanie terapeutyczne oraz Zalecenia, umieszczone po każdym przepisie, bazują na zasadach tradycyjnej medycyny oraz dietetyki chińskiej i poparte są naszymi doświadczeniami i długoletnią praktyką w udzielaniu porad osobom zdrowym i chorym. Osoby z odpowiednim przygotowaniem do udzielania porad żywieniowych według tradycyjnej medycyny chińskiej oraz pacjenci, znający stan swojego organizmu wyrażony w kryteriach TMC (tradycyjnej medycyny chińskiej) znajdą tu wiele interesujących propozycji.

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Barbara Temelie, Beatrice Trebuth

  • Tytuł oryginału: 

    Das Fünf Elemente Kochbuch

  • Liczba stron: 

    400

  • Wymiary: 

    145x205

  • Oprawa: 

    Miękka

  • ISBN: 

    83-909085-7-3

  • Tłumacz: 

    Anna Krochmal, Tomasz Twardowski

  • Rok wydania: 

    2007

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...