Kup cały komplet !
Wprowadzenie do książki
Wzmacniaj odporność prostym pożywieniem
Proste pożywienie źródłem zdrowia i witalności!
Właściwy sposób odżywiania ułatwi Ci utrzymanie dobrego stanu zdrowia, a w razie potrzeby - pomoże zwalczyć chorobę. Medycyna może jedynie wspomóc proces leczenia sterowany przez układ immunologiczny twojego organizmu. A więc to ty sam, dzięki zdrowemu stylowi życia, masz największy wpływ na swoją odporność.
Książka Wzmacniaj odporność prostym pożywieniem to kompendium wiedzy z zakresu odżywiania naturalnego! Dzięki niej wzmocnisz odporność, korzystając ze skarbnicy zasad makrobiotyki i medycyny chińskiej, zweryfikowanych i dostosowanych (w oparciu o badania naukowe) specjalnie do twoich potrzeb!
Polecam też książkę Colina Campbella Nowoczesne zasady odżywiania (wyd. Galaktyka), gdyż jest to dobrze udokumentowana analiza błędów współczesnego odżywiania ludzi żyjących w dobrobycie. W dzisiejszych czasach mało kto, przygotowując jedzenie, troszczy się o jego właściwości odżywcze. Na ogół myśli się tylko o tym, by coś szybko i smacznie zjeść. Pożywienie bowiem zaczęło spełniać inne funkcje niż ta pierwotna, kiedy to miało służyć zaspokojeniu głodu i wzmacnianiu zdrowia. Teraz przede wszystkim ma sycić, rozładowywać napięcia, karmić nasze zmysły i dawać przyjemność.
Natomiast prawidłowe odżywianie to zaopatrywanie organizmu we wszystkie potrzebne substancje roślinne i zwierzęce, których potrzebują komórki naszego ciała, aby mogły żyć, spełniać swoje funkcje i się regenerować. Prawidłowe odżywianie jest zależne nie tylko od składu pożywienia, ale i od tego, jak funkcjonuje przewód pokarmowy, oraz od tego, czy posiłek jest dokładnie trawiony, a substancje odżywcze docierają do krwi i limfy. Każdy, kto choć trochę przejmuje się stanem własnego zdrowia, dostrzegając zgubny wpływ przetworzonej, produkowanej przemysłowo żywności, powinien zadbać o właściwe funkcje odżywiania. Badania potwierdzają, jak istotną rolę spełnia naturalne, zrównoważone odżywianie we wspomaganiu sił obronnych organizmu oraz w zapobieganiu chorobom. Dieta okazuje się pomocna również w wypadku obciążeń dziedzicznych. Badania wykazały też, że mimo uszkodzonych genów, choroby wcale nie muszą się rozwinąć. To wyłącznie styl życia i żywienia wpływa na ich rozwój. Jak napisał w Podręczniku odżywiania dr Carlton Frederics - „sposób odżywiania może wpłynąć na nasze dziedzictwo genetyczne".
Natura daje nam obfitość tego, co nam potrzebne do utrzymania zdrowia: mamy do wyboru wiele zbóż, warzyw, owoców, nasion i ziół. Wskazuję zatem sposoby, jak przygotować proste potrawy, w łatwy sposób i z naturalnych produktów, dobrej jakości.
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Bożena Żak Cyran
-
Liczba stron:
176
-
Wymiary:
145x205
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-7579-235-5
-
Rok wydania:
2012