Wprowadzenie do książki
Mięso nas zabija
Jak zerwać z uzależnieniem od białka zwierzęcego
- Dlaczego tak trudno jest odstawić mięso?
- Jakim cudem jedni spożywają duże ilości białka żeby zwiększyć masę ciała, a inni żeby zrzucić wagę?
- Czemu, mimo postępów w medycynie, tak wiele chorób skraca czas naszego życia?
Autorzy ujawniają mechanizm powszechnego uzależnienia od mięsa oraz obalają mity związane ze spożywaniem białka zwierzęcego. Udowadniają, że proteiny wcale nie pomagają spalić kilogramów, a węglowodany w naturalnej postaci stają się źródłem zdrowia, witalności i energii. Co więcej, testy laboratoryjne wykazały istnienie wyraźnego związku między białkiem zwierzęcym a nadwagą, nadciśnieniem, chorobami serca, cukrzycą i nowotworami, jak również wieloma innymi dolegliwościami odpowiedzialnymi za skrócenie długości życia.
Książka Mięso nas zabija nie nakłania do całkowitej rezygnacji z mięsa, ale do stopniowego, rozsądnego modyfikowania nawyków żywieniowych. Ujawnia, że białko zwierzęce można z powodzeniem zastąpić białkiem roślinnym, a najskuteczniejszą metodą na zrzucenie zbędnych kilogramów, poprawienie stanu zdrowia i uchronienie organizmu przed chorobami jest stosowanie diety o niskiej zawartości białka oraz tłuszczu. Autorzy swoje tezy popierają wynikami niezależnych badań i eksperymentów.
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
dr Garth Davis, dr Howard Jacobson
-
Tytuł oryginału:
Proteinaholic: How Our Obsession with Meat Is Killing Us and What We Can Do About It
-
Liczba stron:
572
-
Wymiary:
145x205
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
Grzegorz Ciecieląg
-
Tłumacz:
Grzegorz Ciecieląg
-
Rok wydania:
2016