Wprowadzenie do książki
Surówki i sałatki
Zdrowa sałatka czy surówka przygotowana ze świeżych i naturalnych składników pasuje niemal do wszystkiego. Przedstawiamy Państwu wspaniałe kompozycje warzywne z mięsem, rybą lub owocowe, które w połączeniu z różnymi dressingami zapewnią rozkosz naszemu podniebieniu. Sprawdzą się jako dodatek do dań głównych, ale również jako samodzielne dania lub przystawki.
Aby przenieść się w świat smaków i zapachów tych warzywnych dań, warto wiedzieć, czym różni się surówka od sałatki. Surówka to rodzaj potrawy wytwarzanej zazwyczaj z surowych warzyw lub owoców, które mogą być pokrojone lub starte na tarce. Dodaje się do nich przyprawy i inne dodatki, które modyfikują nieco smak, nie naruszając konsystencji. Dodanie do surówki jogurtu, dressingu, jajek na twardo czy warzyw z puszki czyni ją sałatką. Do sałatek można dodawać różne dressingi -wedle uznania i upodobań kucharza. Wśród sosów wyróżniamy te najbardziej pospolite, jak winegret czy majonezowy, które doskonale pasują do większości sałatek.
Czasem spędzonym w kuchni powinniśmy się bawić. Można próbować przyrządzania potraw ściśle według przepisów, ale również dodawania własnych, ulubionych składników. Zapraszamy więc do komponowania i próbowania barwnych, pełnych smaku sałatek i surówek.
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Anna Piekarska
-
Liczba stron:
30
-
Wymiary:
145x205
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-7845-023-8
-
Rok wydania:
2012