Wczytuję dane...
KOD: 978-83-932302-3-5
Autor: Umberto Veronesi, Mario Pappagallo, Carla Marchetti
Koszt wysyłki od: 6.90 PLN
Wydawca: Lucci Editore

Wprowadzenie do książki

Z rakiem walczy się przy stole

   Owoce i warzywa są pokarmem ubogim w tłuszcze, a bogatym w błonnik. On z kolei ułatwia przemieszczanie się zjedzonego pokarmu, co ogranicza czas kontaktu ze ściankami jelit ewentualnych substancji rakotwórczych obecnych w codziennej diecie. Co więcej, owoce i warzywa nie tylko w mniejszym stopniu zanieczyszczają nasz organizm niż inne produkty, ale są też źródłem cennych substancji, pozwalających neutralizować substancje rakotwórcze, niejako je „rozmywać" oraz ograniczać rozprzestrzenianie się chorych komórek. O tym wszystkim wiedzieliśmy już dzięki badaniom z ubiegłego wieku, ale dopiero odczytanie genomu, pozwoliło nam zrozumieć, dlaczego tak się dzieje. Żywność pochodzenia roślinnego zawiera przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki - to znaczy cząsteczki, które mogą zmienić strukturę komórek - i są w stanie ochronić nasze geny. Można zatem uznać, że przestrzegając diety bogatej w produkty roślinne, jesteśmy mniej narażeni na ryzyko zachorowania i możemy żyć dłużej. Potwierdzają to najnowsze badania.
    Wiedzieliśmy, że dzięki wysokiej zawartości polifenoli owoce cytrusowe są w stanie działać bezpośrednio na komórki nowotworowe, jak też zwiększać potencjał przeciwrakowy innych substancji obecnych w pokarmach.
Dziś wiemy również, że cytrusy mogą wydłużyć życie i chronić przed otyłością dzięki zawartości antocyjanów, naturalnych pigmentów, które dają czerwony kolor warzywom i owocom (bogate w nie są między innymi czerwone pomarańcze). Badania na zwierzętach, a ostatnio także na człowieku, dostarczyły dowodów, że antocyjany mają nie tylko nadzwyczajne właściwości przeciwutleniające, czyli opóźniają starzenie się komórek, ale tworzą także osłonę przeciwzapalną i przeciwdziałają gromadzeniu się tłuszczu. Aby mogły spełniać te zadania, muszą być spożywane w stanie naturalnym. Należy zatem pić sok ze świeżo wyciśniętych czerwonych pomarańczy - pół litra dziennie pozwoli kontrolować wagę, nawet jeśli je się trochę za dużo.
   Warto wspomnieć też o leczeniu farmakologicznym zwierząt hodowlanych. Może ono być szkodliwe dla ludzi odżywiających się ich mięsem. Na przykład antybiotyki, które zgodnie z prawem są dodawane do pasz dla zwierząt w celu zapobiegania infekcjom, mogą doprowadzić do selekcji bakterii odpornych na nie (jak salmonella, która jest właśnie an-tybiotykoodporna). Kiedy bakterie te zostaną przeniesione przez pokarm ze zwierzęcia na człowieka, mogą wywołać zakażenia trudne do wyleczenia (czasem nawet śmiertelne), ponieważ nie reagują one na środki przeciwbakteryjne. Równie niebezpieczne są praktyki hodowlane wymuszające przeistoczenie krów, kóz i owiec z roślinożerców w zwierzęta wszystkożerne przez karmienie ich mączkami otrzymanymi z mięsa i kości innych zwierząt.
     Chorobę szalonych krów (Creutzfeldta-Ja-koba), która doprowadziła do epidemii w Anglii i innych krajach europejskich, wywołała właśnie mączka ze skażonego mięsa. Na koniec znów więc zadajemy pytanie: „Dlaczego warto być wegetarianinem?". Odpowiedź wydaje się już znana. Dieta wegetariańska pozwala żyć lepiej i dłużej, i w dodatku w harmonii ze środowiskiem. Jest też najlepszą gwarancją dla przyszłości naszych dzieci. A poza tym jest też bardzo smaczna i zdolna pobudzić wyobraźnię, gdyż natura dostarcza nam najbardziej nadzwyczajnych połączeń gustów i smaków; Pytanie powinno więc raczej brzmieć: „Jak można nie być wegetarianinem?".

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Umberto Veronesi, Mario Pappagallo, Carl

  • Tytuł oryginału: 

    Verso la scelta vegetariana. Il tumore si previene anche a tavol

  • Liczba stron: 

    294

  • Wymiary: 

    165x240

  • Oprawa: 

    Miękka

  • ISBN: 

    978-83-932302-3-5

  • Tłumacz: 

    Anna Lucci

  • Rok wydania: 

    2014

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...