Wczytuję dane...
KOD: 978-83-930795-3-7
Autor: Amadea Morningstar,Urmila Desai
Koszt wysyłki od: 6.90 PLN
Wydawca: a-ajurweda

Wprowadzenie do książki

Ajurwedyjska książka kucharska

   Napisanie książki kucharskiej, która ma służyć leczeniu, stanowi nie lada wyzwanie. Potrzeba do tego nie tylko wiedzy na temat właściwości różnego rodzaju pożywienia, ale również przepisów na smaczne potrawy. Amadea Morning-star włożyła wiele pracy w tę książkę, co widać po jej rozmiarach. Urmila Desai dodała swoje przepisy i szczegółowe informacje na temat kuchni indyjskiej - co jest niczym dotyk    Boskiej Matki. Przepisy mają również duchowy wymiar, odzwierciedlający doświadczenie autorek oraz tradycję duchową Urmili i jej męża, Jogina Amrita Desai. Przepisy nie zalecają używania zbyt dużej ilości przypraw, cukru i oleju, co jest widoczne w nowoczesnej, komercyjnej kuchni indyjskiej. Nawet te osoby, które już gotowały potrawy indyjskie, zauważą, że te przepisy są bardziej wyrafinowane i oferują głębszy poziom odżywiania.
  Amadea przekazuje mądrość wypływającą z kuchni makrobiotycznej i zachodniej wiedzy o żywieniu oraz receptur i tradycji ajurwedyjskich. Musimy sobie uświadomić, że gotowanie ajurwedyjskie nie ogranicza się tylko do gotowania po indyjsku, tak samo jak do ziół ajurwedyjskich nie zalicza się jedynie roślin indyjskich. Zasady ajurwedy są uniwersalne i można je zaadaptować na całym świecie.
    Zgodnie z ajurwedą pożywienie ma właściwości lecznicze wynikające przede wszystkim z energii zawartej w smakach (rasa). Ideę tę autorki jasno opisały w tej książce. Przedstawiły także sposoby przyrządzania potraw, tak by wydobyć pewne właściwości pożywienia, a jednocześnie pokazały, w jaki sposób zapobiegać możliwym skutkom ubocznym. Omówiły w pełni sztukę przyprawiania, dzięki której potrawy są nie tylko smaczniejsze, ale także przyczyniają się do wzmocnienia wartości leczniczej pożywienia. Niektóre pokarmy mogą być bardziej użyteczne dla poszczególnych konstytucji, jeśli użyje się właściwych przypraw czy olejów bądź wykorzysta się odpowiednie sposoby przyrządzania. Ajurwedyjska książka kucharska pokazuje, jak przystosować pożywienie oraz jak wykorzystać ten sam przepis dla różnych konstytucji cielesnych. Jak się przekonamy, dieta ajurwedyjska może być bogata i zróżnicowana bez względu na to, jaka jest nasza konstytucja.
   Większość pożywienia ma neutralną energię i łagodne właściwości. Przyprawy i zioła mogą działać silniej, na przykład czosnek lub imbir mają charakter mocno rozgrzewający. W istocie te właściwości pożywienia, które mogą podrażnić nasze biologiczne „humory”, ujawniają się tylko wtedy, kiedy są spożywane regularnie. Nie trzeba unikać pożywienia podrażniającego nasz organizm. Należy tylko uważać, by ich nie konsumować codziennie.
   Jako część nauki o jodze ajurweda uczy nas spożywania przede wszystkim jedzenia sattwicznego. W rzeczywistości chodzi o uświadomienie sobie, że dieta sattwiczna jest na ogół bezpieczna dla każdego.   Pożywienie sattwiczne jest wegetariańskie, świeże, przyrządzone we właściwy sposób, niezbyt ostre ani tłuste. Przepisy w tej książce z natury mają charakter sattwiczny. Choć ajurweda wyjaśnia, jakie są właściwości różnego rodzaju mięs, to jednocześnie informuje, że mięso niekoniecznie służy zdrowiu.
    Ajurwedyjska książka kucharska dostarcza nam przykładów bogatej i smacznej diety wegetariańskiej. W naszym kraju wegetarianizm bywa utożsamiany z surowymi pokarmami i sałatkami czy też z kuchnią makrobiotyczną, dlatego też wielu ludzi uważa wegetariańskie jedzenie za pozbawione smaku. Taka dieta, oparta głównie na surowych produktach, jest lekka, ale w dłuższej perspektywie niewystarczająco odżywcza, choć z całą pewnością bardzo użyteczna w krótkich kuracjach oczyszczających. Jednakże indyjskie i ajurwedyjskie przepisy, wraz z całym bogactwem przypraw, olejów i sposobów przyrządzania, zapewniają większą różnorodność niż ciężka dieta mięsna. Z książki dowiadujemy się również, jak przygotowywać wegetariańskie potrawy, które są odżywcze i krzepiące - dają siłę kojarzoną zwykle z jedzeniem mięsa - a jednocześnie przynoszą jasność umysłu.
   Jedną z najbardziej pożytecznych części książki są szkice menu. Autorki uwzględniły w nich różne ajurwedyjskie konstytucje cielesne, zamieściły również spisy potraw bezpiecznych dla wszystkich trzech dosz. Menu zawiera różne odmiany pożywienia zgodne z porą roku oraz sugestie dla często podróżujących. Znajdziemy tu także propozycje rozmaitych napojów, w tym wiele naparów z ziół, gdyż to, co pijemy, pomaga lub szkodzi temu, co jemy.
   W filozofii hinduskiej pokarmy, które spożywamy, traktuje się jak ofiarę dla Boskiego Ognia znajdującego się w żołądku, gdyż to dzięki jego łasce trawimy pożywienie. Zostało powiedziane: Annam Brahma, Rasa Yisznur, Bhokta Deva Maheśwarah - „Ten, kto w taki sposób pamięta o Boskiej Trójcy, w czasie procesu jedzenia nie dozna szkody”. Przepisy ajurwedyjskie są częścią i uznaniem tego związku.

lekarz medycyny orientalnej, wedaćarja Dawid Frawley

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Amadea Morningstar,Urmila Desai

  • Tytuł oryginału: 

    The Ayurvedic Cookbook

  • Liczba stron: 

    428

  • Wymiary: 

    165x235

  • Oprawa: 

    Miękka

  • ISBN: 

    978-83-930795-3-7

  • Tłumacz: 

    Grzegorz Okraszewski

  • Rok wydania: 

    2012

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...